måndag 26 december 2022

Djur i bur: Det nya normala?

Afghanistan.
Ett land långt bort från Sverige som för några år sedan anklagade just oss för braindrain.
Man ansåg att alla smarta människor från Afghanistan tog sig till Sverige.
Detta var runt 2015 och samma skara var överrepresenterad i sexualbrotten i Sverige och just den första sommaren var det kaotiskt. Vittnesmål av unga tjejer som gått på festival och blivit utsatta av män som i grupp omringade och dem och sedan tafsade på dem.
Obegripligt.
Detta handlar om kultur och en syn på kvinnor inom denna kultur, som är totalt skrämmande.
Nu ser vi hur den skara som blev kvar i Afghanistan nu agerar.

Kvinnor får inte längre arbeta.
Inte studera.
Alla rättigheter är borttagna.
För människor uppvuxna i det västerländska tänk vi har, så är detta en katastrof då det för oss är en självklarhet att varje individ själv ska göra sina val.
Ingen säger till någon i Sverige vad de SKA göra.

Bilden visar på något totalt verklighetsfrånvänt som är vardag för dessa kvinnor.
Vad kan vi då göra?
Enligt mig så är det tyvärr inte så mycket.
Ett inslag på P1 häromdagen gav lite hopp, då intervjun var med en kvinna i Afghanistan som sa att den yngre generationen inte accepterar detta. De är vana vid att få gå klädda som de vill.
Å andra sidan har vi Iran, som gick från att vara ett modern land till att på ett årtionde backa hundratals år utvecklingsmässigt.

Det som sker kan liknas vid den kamp kvinnor förde under 1800-talet och där fokus låg på deras rösträtt. Då fanns varken religiösa eller kulturella inslag som störde, varpå detta kan ta desto längre tid. För vad är egentligen sanningen och vad är en förutbestämd inställning?

Min syn säger att det finns väldigt mycket förutfattade meningar på alla håll men se på bilden.. för mig är det något sjukt när man måste gömma in kvinnor. Dels har man en väldigt nedlåtande syn på män, om att de inte skulle kunna hejda sina lustar för att de ser en kvinna.. och dels handlar det om en nedlåtande syn på kvinnor om att de ska gömmas undan för att inte locka någon.
I en modern värld så ska alla ansvara för vad de själv gör och i den ska alla kunna klä sig precis som de vill. Bilden kunde lika gärna ha visat ett gäng med djur.
Allt värde för dem som individer är totalt bortplockat och det är sjukt att det sker år 2022.