fredag 2 december 2022

Helt ok att spela instrument i skolan!

Blå tankar i en röd själ.
Sa har jag alltid beskrivit mig själv och gör än.
Jag är uppvuxen med kulturskolan, eller det som jag kallar för musikskolan, och jag anser att det har berikat mitt liv oerhört mycket.
Jag hade chansen att få börja spela violin och tvärflöjt samtidigt redan i andre klass men då hade jag redan börjat spela på elorgeln som stod hemma i källaren. Blockflöjten skulle vi alla spela i skolan och jag minns när vi satt runt ett bord och skulle spela några utvalda melodier.
Med orden hemifrån att jag fick spela vad jag ville så slutade det sen aldrig. Jag älskar musik!

Genom åren har det blivit fler instrument och många orkestrar.
Fiolen och tvärflöjten utökades efterhand med det mesta.
Gitarrer, piano, diverse flöjter, nyckelharpa och fagott.
Det senast inköpta blev en cello och kvar på listan står en kontrabas, en golvharpa och en oboe. Samlingen fylls på efterhand och instrument.. det kan det aldrig bli för många av.
Det finns nämligen ingenting som kan glädja människor så mycket som musik.

Nu har dessutom Skolverket kommit med det glädjande beskedet att skolan ska släppa in kulturskolan i den ordinarie undervisningen. Det betyder att barn som väljer att exempelvis musicera kan få göra det ur en del av andra lektioner. För mig en självklarhet då det rör sig om cirka 20 minuter.
I värsta fall kan det alltså försvinna 30 minuter på en lektion.

Med åren som har gått med mitt yrke har jag insett att det egentligen inte spelar någon roll. Skolan är något du bara ska ta dig igenom och om det nu är så att några elever mår så mycket bättre utav att musicera.. låt dem göra det!
De klarar garanterat skolan och att bli vuxna ändå!

Min fasta övertygelse är att musik för alla och envar bidrar till andra saker än att bara missa en stund på lektionen. Den bidrar till så många andra ämnen.
Jag hyllar Skolverkets beslut!
Äntligen prioriteras även musicerande ungdomar!