torsdag 1 december 2022

Vad är jämställdhet inom konsten?

Ibland känner jag för att göra en mindre bok, plocka ut en massa kända tavlor på bild och sedan gå runt bland befolkningen och se vilka bilder de känner igen.
Därefter skulle samma bok ges till dem som arbetar inom kulturen i kommunen samt alla politiker.
Da Vinci, Michelangelo och Picasso i all ära.
Förutom deras mest kända verk, kan du plocka ut dem?
Hur många kända konstnärer kan du ta fram?
Vet du vem Kahlo var?
Eller du tror kanske att hon är, att hon lever än?

Media berättar att det i det nya programmet för Sölvesborgs konst skrivs att "konsten som köps in till kommunens konstsamling bör.. spegla ett brett uttryck för samtidskonst och ett JÄMSTÄLLDHETSPERSPEKTIV".
Vad betyder det?

För mig går nu även Sölvesborg in i den socialistiska verkligheten där man inte på något sätt kommunicerar och funderar över vad det egentligen är man gör.
Köpa in konst från början?
Jag vet ärligt talat inte.
Är det verkligen en kommuns uppgift?
Vill skattebetalarna att det ska köpas in konst för deras skattepengar?
Det kan nämligen vara så att just de pengarna hade passat betydligt bättre inom vården eller skolans verksamhet.

Om vi nu ska ha konst, vilket jag anser att folket ska bestämma och inte en politiks grupp, så skulle jag kunna tänka mig att konsten som skulle köpas in kunde beskrivas som "samhällsnyttig".
Alltså, att konsten ska vara samhällsnyttig.
Likt Wanåsparken göra konsten som en del av en lekpark eller något som passar in och är till nytta för äldre människor på ett boende.
Eller är det så att konsten ska vara jämställd före allt annat?

För mig är detta nämligen helt absurt.
Enligt regeringen betyder jämställdhetsintegrering att "eftersom jämställdhet mellan kvinnor och män skapas där ordinarie beslut fattas, resurser fördelas och normer skapas måste jämställdhetsperspektivet finnas med och beaktas i det dagliga arbetet".
Konsten ska vara jämställd i Sölvesborg.

Ska då de som köper in denna konst titta på VEM som gjort den istället för vad det föreställer?
Nej, jag är helt emot detta.
Jag motionerade för många år sedan om att kommunen skulle sätta upp en gigantisk elgitarr längs med E22 för att göra reklam för kommunen och Sweden Rock, men jag anser att den kan finansieras av företag som vill och inte skattebetalarnas pengar.
Sölvesborg tycker dock tydligen, att det viktigaste är om det är en man eller kvinna som gör konsten då det måste vara lika kring den..
2022 och vi har inte kommit längre än att allting ska reduceras i kön istället för vad det föreställer eller kunskap kring ett ämne.