onsdag 7 december 2022

Ska du betala någons skönhetsoperationer?

Att det finns människor som aldrig kommer anse att de själv duger är tyvärr en sanning. Tron ligger i att filter i sociala medier och perfekta reklamkroppar är verkligheten vilket i sin tur gör att många människor väljer att riskera sina liv för idealen.
Ideal som säger att du måste se ut på ett visst sätt för att vara ok.
En väldigt skev verklighet som för mig visar på människor med ett fruktansvärt dåligt självförtroende och en självkänsla som är i golvet. De kan bara duga om de är "perfekta".
Med detta "perfekta" brukar dessutom ett hemskt beteende komma där man även beter sig som om man är den bästa på hela jorden. Inte genom snällhet och vänlighet utan tvärtemot ett beteende som om man är en snorkig fjortonåring.

En ny dokumentär i SVT tar upp hur människor, främst kvinnor, gör resor till Turkiet för att operera sig. En av operationerna är BBL - Brasilian Butt Lift.
Ett ingrepp där du tar fett från andra delar av kroppen för att spruta in det i rumpan.
Allt för att få en stor rumpa med rätt form.
Jag har aldrig förstått detta och kommer nog aldrig att göra.

Varför inte bara se sig i spegeln och ta sig i kragen?
Förstå att man kan ta sig långt genom att bli bäst i kunskap istället för ett utseende, som med åren kommer skapa än mer problem.

Det mitt stora problem blir i detta är sedan följande:
Blir du sjuk i Sverige så får du vård. För en mindre avgift per dag så får du allt du vill.
Få människor vill dock ligga på ett sjukhus och många kommer kritisera det jag nu skriver för jag förstår också att gränsen är hårfin men jag anser att det är skillnad.
Det är dock så att den som väljer att göra en skönhetsoperation - alltså VÄLJER att göra ett ingrepp - får vård för samma pris som alla andra efteråt och utöver det så får de faktiskt sjukskrivningen som behövs.
Ett ingrepp som innebär ett par veckors sjukskrivning blir alltså en kostnad för dig och mig.
Jag har inga bekymmer i att vara en del av skattehjulet när skatten går till akut sjuka människor eller människor med diverse bekymmer men var ska gränsen gå?

Jag vet att man här kan ifrågasätta väldigt mycket.
Ska rökare betala sin vård själv om de får kol?
Ska fotbollsspelaren som får en skada i en match betala den själv?
Ska personen som skönhetsopererar sig verkligen få en sjukskrivning och vård i princip gratis?

Mycket kan ställas emot varandra men jag tror att det hade varit sunt att börja diskutera detta för i min värld handlar hela vårdsystemet om en knallröd syn på att samhället ska ta hand om alla.
Är det verkligen allas skyldighet att betala för att kvinnan i inslaget valt att åka till Turkiet, göra världens farligast operation och sedan bli sjuk?
Du betalade det.
Hon hade uppenbarligen råd att betala allt det andra själv så är det då rätt att vi andra ska betala vården av hennes dåliga beslut?
Ställ till detta att kvinnan som skulle bli våldtagen, hon får betala sin egen patientavgift.. för det är hon som söker vård. Hon betalar någon annans övergrepp på henne.

Det är dags att börja diskutera det som blivit en sjuk värld i ett samhälle som har det för bra för att engagera sig i saker som faktiskt för mänskligheten framåt istället för att bara blidka sin egen spegelbild.

Det kanske helt enkelt kan vara så att en operation som gjorts på eget bevåg.. den ska inte godkänna en sjukskrivning och vården skulle den egna försäkringen betala. OM priset inte bara var priset man betalar för operationen utan även vården efteråt.. då kanske fler hade förstått att de är bra precis som de är.