söndag 3 maj 2015

Hygien och religion.

Åter igen. Jag bryr mig inte om hur någon ser ut, vilket parti de röstar på eller vad de anser om monarkin. Lika lite bryr jag mig om var i Sverige någon bor, var de är födda eller vad de arbetar med. Det är upp till var och en. Vill du tro på en trädgud i Malaysia så gör det.
MEN.

Det finns en anledning till att Sverige har få smittsamma sjukdomar och nästintill blev av med vissa vaccinationssprutor. Vissa sjukdomar har varit utrotade här och det finns få saker som jag anser vara så viktiga som hygienen. Hygientänket vi har är det som gör att vi slipper epidemier och spridning av sjukdomar. Det ska det aldrig någonsin tummas på.
sydsvenskan.se
Om du nu väljer att bo i Sverige, välkommen!
Här finns det dock vissa regler inom vissa yrken. Ett exempel är att om du väljer att utbilda dig till barnmorska så ska du vara beredd på att göra abort och förklara för och nackdelar. Tänker du arbeta inom vården eller tandvården finns det regler om att ärmarna inte får vara för långa då de i så fall kan hamna i/röra vid en patient och föra något vidare till nästa. Inget märkligt alls. Inte för mig.

Att några väljer att anmäla detta är för mig absurt.
Ha vilken religion du vill, välj att tro eller inte tro, men innan du börjar studera så kan det vara bra att titta på vilka regler som finns för det yrket. Att ett yrke ska anpassas efter en religion, oavsett vilken den är, är för mig helt fel. Hur ska vi göra för att alla ska vara nöjda?

Om jag som patient säger att jag vägrar få hjälp av en man, någon med afrikanskt utseende eller en person som fyllt 50 år för att jag är feminist, rasist och anser att äldre människor är obehagliga, ska det då anpassas efter mig? Eller om jag är den som arbetar och ska behandla någon?
Om det nu skulle gå att fylla i sådana saker så vill jag alltid bli behandlad av yngre män med långt hår i hästsvans. De ska dessutom helst bära kilt och skrika "Freedom!" när jag är färdigbehandlad.

Det bör ligga i sakens rimlighet att det bästa är generella regler, i detta fall kopplade till hygienen, som sedan ska gälla för alla. Alla kommer inte bli nöjda, men de flesta.
Jag hoppas verkligen att DO ser på detta med sunda ögon.

http://blogg.sydsvenskan.se/city/2014/07/02/tandvardsstudenter-i-malmo-maste-visa-armarna-do-anmaler-skolan/