torsdag 7 maj 2015

Placerade barn som far illa.

Vissa saker anses man inte få tala om. Detta är en av dem.
Artikeln tar upp att det under de sista årtiondena har varit väldigt många barn som placerats i, dåvarande, fosterhem som utnyttjats och slagits. Ersättningen till vanvårdade barn utgår dock bara ifall den skett innan åttiotalet.

sydsvenskan.se
Jag förstår tanken med att det inte ska bli dubbla processer men på ett helt annat sätt förstår jag det inte. Så länge alla regler inte är hundra procent klara och så länge socialtjänsten inte arbetar på samma sätt överallt så anser jag det vara ok att staten betalar ut ersättning.
Så fungerar det i alla företag. Har du misskött dig blir du skadeståndsskyldig.
Varför skulle inte det gälla staten?

Att som barn bli placerad i det som idag kallas för familjehem, kan inte vara lätt. Dessa barn känner sig många gånger redan utanför och varenda månad kommer det rapporter om att dessa barn fortfarande far illa. Socialtjänsten är jätteviktig för det svenska samhället men det måste vara som så, att när den inte sköter sig, ska det finnas straff. Självklart är alltid morötter bättre men det är inte alltid som det fungerar. Ett skadestånd på 250 000 kronor så fort ett placerat barn inte har det bra hade garanterat hjälpt kommunerna att jaga sin socialtjänst.

Ett familjehem ska idag ha fyra besök varav ett ska vara oanmält. Varje år. Minst.
Då det många gånger är en väldigt stor omsättning på personalen så sköts inte detta som det ska.
Hur ska då fall som beskrivs här upptäckas?

Det har garanterat hänt endel sedan hon var ung men tyvärr händer liknande eller likadana saker för jämnan. Jag tycker staten ska stå för vad den gör och sedan ta ansvar för det. De kanske ska sätta upp klarare och mer exakta regler om de inte anser att de som finns nu är rätt.

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/sofia-stammer-staten-for-vanvard