måndag 4 maj 2015

Kvinnobad, bra eller dåligt?

Badhus stänger sina dörrar för män vissa tider. Allt för att fler kvinnor ska komma och bada samt lära sig simma. Min första tanke när jag hörde det var att något inte stämmer här i vårt land och nu tackar jag Sara Mohammad för argumenten.

Sara är talesperson för föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime och var starkt kritisk. Inte bara mot badhusen som har infört detta utan över Sverige och hela landets flathet. Hon som är uppväxt med en kultur där kvinnan är mindre värd säger sig se hur Sverige nu anpassar sig efter en religion där männen bestämmer. Hon ifrågasatte var alla de som kämpat för kvinnans rättigheter befann sig nu för enligt henne var detta så kränkande det bara gick.

Hon kämpar mot det kvinnoförtryck som finns under slöjan. Kvinnoförtrycket som gör att det ska vara segregerade tider på badhusen för att män annars anser sig kunna ta rättigheter om de ser en kvinnokropp. När de tog upp att kvinnorna själv ville ha heltäckande kläder på badhusen var det väldigt lätt för Sara Mohammad, för enligt henne är det så det fungerar i en diktatur där du har hjärntvättats in i det tänk männen anser är det rätta. Hennes motargument var då att de som blir våldtagna får skylla sig själv om de har kort kjol. Eller?

Botkyrka.se
Jag blev väldigt imponerad av denna kvinna och kom fram till att jag får ändra min ståndpunkt något. Jag hade kunnat kalla mig feminist och arbetat för ett jämställt genus, OM jag var född i ett land med en religion och en kultur som sa att jag var mindre värd för att jag var tjej. I de länderna finns det nämligen en mening att vara det. Märkligt i det hela är att i Sverige, där kampen går för att det ska vara lika för alla och många skanderar att de är feminister, här anpassar vi oss istället efter de som blivit hjärntvättade. Varför i hela världen skulle vi ha uppdelade tider på badhus?
Den certifierade regeringen, var är ni?
Varför agerar ni inte?

Den som lyssnar på vad Sara säger kan omöjligt ställa sig bakom att det ska få vara så. Hennes argument är istället att anställa fler som kontrollerar att den svenska lagen och det tänk vi har, om att alla människor är exakt lika mycket värda, ska gälla även på våra badhus.

I förlängningen kommer detta leda till betydligt mer segregation. Det kommer leda till att många av de saker som redan är självklara för oss, i framtiden inte kommer vara det.
Ska det i framtiden finnas speciella tider på akuten eller läkarcentralen för kvinnor?
Ska det vara ok att kryssa i ett schema där man bokar vem man vill bli vårdad av?
Vilken religion de har, etnisk härkomst, utseende och politisk inriktning?
Det fungerar inte så i Sverige för här är vi alla lika.

Gå in och lyssna på Sara Mohammad. Speciellt alla ni som tycker att det är helt ok med uppdelade tider för hur ni än vänder och vrider på detta, så kan ni inte kalla henne rasist. Det är vad jag hade blivit kalla om det var jag som suttit där och sagt det men denna kvinna är uppväxt i det förtryck hon talar om. Svårt att påstå att hon fabulerar då.

Länkat finns även en artikel om de problem badhus som uppenbarligen inte har uppdelade tider upplever.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=6155034
http://www.nsk.se/article/20150416/HASSLEHOLM/150419548/1125&template=mobileart