tisdag 23 juni 2020

Fascinerande!

Nördkunskap.
Det är för mig när man intresserar sig i saker som inte ligger i det vanliga intressets natur.
Alternativt kan det vara när man läser in sig in absurdum på vad som helst.
Jag kommer aldrig få nördkunskap inom mode.
Inte heller skönhetsoperationer, naglar eller smink.
Jag är nöjd om jag har kammat mig varje dag.
Listerlandet cirka 6700 f.Kr.

Jag är dock väldigt intresserad av politik.
Musik, fotografering och naturen.
Jag var fältbiolog i många år och skulle hellre dra på mig ett par stövlar och regnkläder för att gå på grodexkursion än att sätta mig i ett café eller en sminkstudio.
Det är inte jag.

Jag är däremot historia, geologi och samhällskunskap i gemen.
När jag var yngre var det Herman Lindqvist som gällde.
När jag läste in samhällskunskapen för att undervisa i den, så fick jag gräva ner mig i samernas historia, sten och jordarter. Geologiska kartor (SGU) kan få mig att sitta i timmar och pricken över i var när jag var med vänner på Hanö för några år sedan och det visade sig vara geologins dag. Rundturen på Hanö kommer jag räkna in som en toppdag så länge jag lever!

När jag kunde politiskt, så var det Blekinge Museum jag valde.
Jag älskar arkeologi. Stenar, varför de är där och fynden.
Fynden som skapat så mycket intresse och nu är det dags igen!

När jag läste för några år sedan så snubblade jag över en bok som handlade om just Listerlandet och dess historia. Jag vet att fokus var på Istaby men allt täcktes in. Jag hittar inte boken men har länkat en liknande. Hur det såg ut just här för många år sedan och de fynd som redan har hittats under årtionden var tydliga.
Listerlandet har varit en metropol sedan istiden försvann.
Att det nu har hittats fynd från jägarstenåldern (den äldsta delen av stenåldern, mellan cirka 9500 och 4000 år f.k) är enligt mig inte konstigt, utan väntat. Med tanke på de fynd som redan har hittats i området, som bevisar handel med civilisationer som inte funnits på tusentals år, så är detta magiskt.
Med tanke på debatten som går i samhället just nu så borde vi kanske tända fyr på det och slå sönder allt, då de säkert inte var schyssta vid alla människor, men jag anser att det är fel.
Utgrävningen visar att det som alla i dessa kretsar har trott, är sant.
Istaby, Mörby och Siretorp har alla mycket historia och då främst topparna vid exempelvis Hjärthalla och Stibyberget. Runstenarna och faktumet att Istaby är från bronsåldern räcker för att vi ska veta att marken vi står på har mycket historia.

För några år sedan försökte jag få ut en skolklass för att visa upp ett av mina favoritämnen men det gick inte att lösa. Tyvärr. För att lära oss om framtiden, måste vi kunna vår historia. Det som nu har hittats är lämnat ungefär 6400 f.Kr.
Fynden är fantastiska!

Hade bara lagen ändrats, så att staten stod för utgrävningskostnaden istället för den enskilde, så hade garanterat betydligt fler fynd dykt upp. Det får bli något för ett parti MED hjärtat på rätta stället, att ta upp.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/unika-fynd-hittade-i-ljungaviken
http://sh.diva-portal.org/smash/get/diva2:1298401/FULLTEXT01.pdf