fredag 5 september 2014

Vanvårdade äldre

De fick inte duscha, de fick inte städat och de fick ligga i sängen större tiden av dygnet. Allt detta trots att det inte fanns något vinstintresse i äldreboendet. Det var nämligen kommunalt.

Debatten går nu het om att vinster i välfärden ska bort för att det ska bli bättre för de som lever i detta. Många påstår att det i de privata boendena, eller i friskolorna, ges sämre vård eller undervisning för de har ett annat vinstintresse. De drar ner på det som är viktigt så att de gamle eller eleverna får det sämre.

Vad är då detta!?
Ett kommunalt boende som missköter sina gamla?
Det finns väl inte?
svt.se
Jo. Detta är inte första gången och man får vara väldigt blåögd för att tro att det inte händer hela tiden. Jag tror inte det är vanligare på kommunala boenden eller görs på rutin, men det tror jag inte heller om de privata. Att påstå det hade bara varit dumt.
Den mänskliga faktorn finns i alla delar och uppenbart när sådant här händer så är det fel personer på fel ställe då de inte ser problemen.

Skillnaderna är enligt mig hur media framför detta.
Hade detta varit Carema eller Attendo hade all svensk media jagat dem i många dagar.
De där hemska privata aktörerna som gör detta för pengar. Kapitalister.
Nu var det bara ett äldreboende i kommunal regi vilket gör att det under en dag kommer en artikel i olika tidningar sedan är det överspelat.

Frågan är då: Hur kan detta hända på ett kommunalt boende som inte har något vinstintresse?
För så är det väl?
Den som vill tjäna pengar missköter sitt jobb. De kommunala boendena är alltid i toppskick.

När jag läser sådant här är jag tacksam att LOV, Lagen om Valfrihet, finns inom de blå kommunerna och jag hoppas att det kommer genomföras så att det måste finnas i varje kommun. Det ger de äldre rätt att byta boende om de inte är nöjda, eller åtminstone deras anhöriga om den boende själv inte kan. Hur många hade låtit sina föräldrar vara kvar på detta boende?
Jag hade inte tillåtit det.

Du som nu är emot vinster i välfärden, LOV eller den enskilda individens rätt att själv få välja över sitt liv: Jag hoppas du inte går på en privat vårdcentral och var klar med att den försvinner vid ett regeringsskifte. Jag hoppas du är hundra procent nöjd med den vård som finns att tillgå utan en egen aktör för allt annat förvinner. Jag hoppas barnen inte går i ett kooperativ eller en friskola. Att önska bort dem men utnyttja det är nämligen hyckleri.

Fram för fler alternativ till dig!

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/tvarsnytt/gamla-fick-vanta-fem-veckor-pa-att-duscha