fredag 23 december 2016

Fiberns vara eller inte vara, det är frågan.

I princip varenda gata i min hemkommun grävs nu upp för fibern är på inmarsch. Hela Sverige ska med tiden kopplas upp med fiber och i dagsläget är de flesta lägenheter i landet redan uppkopplade. Villorna dröjer dock och jag antar att sådana personer som jag är anledningen.

Jag kan verkligen inte förstå vad jag ska med fiber till.
Min gata kommer grävas upp inom de närmsta veckorna och jag antar att de flesta kommer koppla in det men inte vi. Det kommer dock vara en anslutning utanför huset.
Argumenten för att skaffa detta är många men jag undrar istället varför ingen ställer motfrågor.

Ok, husvärdet kommer gå upp!
Vi har inga planer på att flytta de närmsta fyrtio åren.

Ert bredband blir snabbare!
Vi har den näst långsammaste typen av ADSL och trots alla apparater som ständigt är uppkopplade märker vi inte av att det är långsamt.

Ni behöver inte längre oroa er för åska! Det blir mer driftsäkert!
Jag kan inte se problemet. De max tio gånger det åskar här om året drar jag ut sladden och jag ser inte det som något jobbigt.

Kopparkabeln kommer försvinna!
Jo, men inte inom överskådlig framtid.

Ni får vad ni betalar för!
Vi betalar strax under 500 kronor/månaden för 60mbit/s men kommer inte riktigt upp i den hastigheten ändå. Den lägre hastigheten är dock bara femtio kronor billigare så det spelar ingen roll.
Om vi hade haft fiber hade 100Mbit/s kostat cirka 400 kronor/månaden.
Visst, det är lite billigare i månaden.
Saken är dock den att kostnaden för att ens ansluta sig är 15 000 kronor om jag minns rätt. Då får du det draget till tomten. Efter det ska du gräva upp din egen tomt, dra in kablarna och sen ha hem folk som kopplar in det. Min gissning är att det stannar på mellan 25 och 30 000 kronor.
En kostnad på 25 000 kronor skulle innebära att det skulle ta mig nästan fem år att tjäna in den pengen.

5G släpps som pilotprojekt i Stockholm 2018.
2020 beräknas det börja sprida sig och tekniken går idag snabbt.
2025 beräknas hela Sverige vara uppkopplat.
Varför i hela världen ska jag då lägga denna energi på detta nu?
Varför ska jag lägga dessa pengar på något som den dag huset ska säljas är omodernt?

Jag har full förståelse för att de som inte har någon täckning i det vanliga nätet väljer detta. Jag har vänner som inte har en fungerande telefon och för dem är detta verkligen ett lyft så det säger jag ingenting om. Att jag som dock har ett fullt fungerande ADSL-bredband ska koppla in fiber, det förstår jag inte.
Hade jag bott i en lägenhet hade jag krävt det då den kostnaden inte direkt hade träffat mig mer än genom månadshöjningen som förmodligen hade kommit. Som det ser ut nu förstår jag det dock inte.

Det sägs att det bredband jag har nu påverkas av hur många som använder det och det är möjligt. Jag märker det dock inte. Vi laddar inte ner filmer och spelar inte några tyngre spel.
Vi har inget företag som kräver en supersnabb uppkoppling.
Jag tror att många som kopplar in det gör det för att de inte sällt motfrågorna.
Tekniken för samma hastighet är här inom några år så såvida det inte är akut eller man får det, förstår jag inte meningen med det.

Fiber är säkert bra för många, men det är inget för oss.