fredag 9 december 2016

Julstressad?

Jag är udda i väldigt mycket men jag vet att jag inte är helt ensam i detta tänk.
Om du nu blir stressad av julen, varför inte börja tidigare?

Jag är en del i en stor familj vilket innebär att hela vårt liv utgår från planering. Allt måste planeras! Så även julen vilket resulterar i att julklapparna oftast är klara flera månader innan. Varför ska det göras i sista minuten?

Julen ska inte vara en högtid för stress utan för lugn och det kan man inte få om allt ska vänta till sista sekunden. Jag har aldrig förstått dem som gör så. Jag avskyr att vara ute i sista minuten!
Enligt artikeln är det främst de i storstan som har detta problem vilket för mig blir märkligt med tanke på hur nära de har det mesta. Bor du på landet måste varenda litet inköp planeras i god tid för du kan inte ligga och köra ett par mil sent på kvällen för att du har glömt något.

Det jag hade önskat var istället att de som har möjligheten att prioritera sitt liv gjorde det för barnets bästa. Jag har förståelse för att den som är ensamstående inte kan ta ledigt eller semester hur som helst men de som lever tillsammans och har jobb, var hemma med era barn i jul.
Någon av er i alla fall.
Skippa att köpa dig den där extra jackan eller åka på den där sista semestern så att era barn kan få möjligheten att umgås med er i ett par dagar hemma istället för att spendera heldagar på fritids eller dagis. En semester försvinner snabbt och barn minns mer känslan av något än specifika händelser.

Jag har under min uppväxt rest mycket och jag älskar fortfarande Spanien. Vi var mycket på samma ställe och har fortfarande en stor umgängeskrets där vilket gjorde att vi åkte hem, inte på semester.
Utöver den platsen är det Kraugenabben här på Listalannet som är pärlan.
Alla härliga somrar vi kunde ligga på en filt och bara umgås för att det var mina föräldrars prioritering. Jag ärvde den och är tacksam över att jag har ett arbete som gör att jag kan umgås med våra barn så mycket som vi kan.
Ni kommer aldrig höra mig klaga på läraryrket.

Blev du stressad av julen?
Planera din tid bättre så kan du med njuta av denna mysiga tid.

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/julstressen-paverkar-kvinnorna-mest