söndag 11 december 2016

Finns det inget som är heligt?

Var finns hjärtat?
Hanö missionshus är kanske inte heligt för någon, ett palats eller ett kungahus.
Det är en liten träbyggnad mitt i Hanös samhälle som har stått där sedan 1899, i 117 år.
Ett missionshus är kanske inget viktigt idag men var det absolut förr i tiden och då detta ligger på en ö var det samlingspunkten när det hände någonting.
sydostran.se

Jag har själv ingen personlig koppling mer än att vi är väldigt mycket på Hanö och då går förbi denna alltid lika välskötta bit mark med byggnad. Ett bygge där, på den lilla gräsplätten, hade inte stört oss personligt på något vis men det som jag reagerar för här är att pengar helt plötsligt är så viktigt att man är beredda att göra sig till åtlöje för dem. Man är beredd att förstöra all den kultur denna byggnad innebär för ön.

Jo, föreningen kanske har fått ha tomten gratis i 71 år men det lär inte ha drabbat de nuvarande ägarna såvida de inte alla är pensionärer och väldigt gamla vilket jag inte tror. Jag tror nämligen inte att äldre människor hade varit beredda att förstöra något som är så betydelsefullt för ön för pengars skull. Dessutom inte mycket pengar i dagens tider. Det är gissningsvis människor i medelåldern eller övre medelåldern som av någon anledning har bestämt sig för att de nu ska ta en strid.
Om ett gammalt missionshus vars pengar de inte har behövt i 71 år.
Som inte kostar dem någonting.

Missionshuset har funnits i 117 år vilket betyder att de förra ägarna även de lät dem ha missionshuset fritt i 46 år. De lät dem dessutom bygga huset som så många varit en del av. Som jag ser det borde marken tilldelats missionshuset för länge sedan.
Speciellt om det är så att huset inte går att flytta på.
Då huset är missionshusets och byggt med dåvarande markägares godkännande, vilket de måste ha haft på en ö med tiotalet invånare, bör den markbiten tillhöra huset.
Jag antar att lagen säger att ägaren kan ta bort ett hus på sin mark men det bör inte gälla när tidigare ägare godkänt bygget. Det blir då absurt.
Jasså, du fick bygga ett attefallshus på "din" tomt för den förra ägaren?
Men nu är jag ny ägare av marken så antingen betalar du detta överpris, arrenderar det till ett hiskeligt pris eller så kommer vi riva huset.
Var är hjärtat?
blt.se

De nya ägarna, jag vet inte vilka varken de förra eller de nuvarande är (men sämjan kan inte vara på topp då de nuvarande ägare köpte ut den enda som vill behålla ön, för att sedan köpa tillbaka den själv) vill ha betalt med 650 kronor/kvadratmetern. De vill ha 400 000 kronor av en liten missionsförening för att få ha kvar sitt missionshus. 400 000 kronor delat på sju ägare blir 57 000 kronor/person. Minus skatt, så gissningsvis blir det cirka 40 000 kronor till varje person.
Minus eventuella rättegångskostnader.
För att göra sig till ovänner med så många?
De kan inte ha något boende på ön för jag kan inte tänka mig att det är så lätt att se människor i ögonen efter detta. Pengar är självklart viktigt men inte allt.
Att komma till en ö där du har lyckats uppvigla hela ön i protest för cirka 40 000 kronor.
Det måste kännas beskt i munnen.
Det går ju inte precis att smyga med att du är där.
Jag hade aldrig gjort såhär för jag hade skämts över att visa en sida som är så oerhört materialistisk.
Med tanke på att de har cirka 25 tomter att sälja utöver denna markbit så lär de inte sitta i någon större knipa angående pengarna heller.

Likt beteendet hos yngre barn står det till sist i tidningen att de nu inte tänker sälja till föreningen längre. Vem som helst men inte till dem.
De har alltså startat ett bråk för pengar de aldrig haft och kostnader de inte behövt bry sig om, för att sedan sura när de som de bråkar med inte lägger sig platt och snyftandes kryper till korset med en säck guldpengar?
Till och med von Anka har ett hjärta.

Måtte de ändra sig och tänka till.
Pengar är inte allt i livet och jag tror på det som kallas karma.
What´s goes around, comes around.

Låt Hanö missionshus vara ifred.

http://www.sydostran.se/solvesborg/slut-med-sponsring-for-missionshus/
http://www.blt.se/solvesborg/vi-vill-inte-langre-salja-till-foreningen/
http://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/hano-saljs-pa-auktion-1