måndag 5 december 2016

För lite till förorten.

Problemen som finns i våra förorter, de är regeringens fel då de inte har satsat tillräckligt mycket där. Jo, visserligen står de längst upp men skiftar med jämna mellanrum.
Och visst, det kanske har funnits för lite fritidsgårdar och för mycket människor men jag lägger det yttersta ansvaret på just de som ska ha det: föräldrarna.
sr.se

Var är föräldrarna till de ungdomar som drar runt i gäng?
De har fått härja i många år och har nu börjat bli vuxna vilket gör att samhället ska gå in och ta konsekvenserna tillsammans med skattebetalarna.

Det finns ett ordspråk som säger att "säg mig vem du umgås med så ska jag säga dig vem du är" eller "arga katter får rivet skinn".
Det är fullt möjligt att de personer som blev ihjälskjutna i Rinkeby var helt oskyldiga och bara satt där och åt någonting men sannolikheten är betydligt större att det inte är så. Beväpnade och maskerade kom gärningsmännen in och sköt just dessa två personer.
Varför just de två?
Jag känner till en del om hur det är i Malmö och minns vilka det är sedan rättegångarna jag suttit i och där kan jag säga att ordspråken ovan stämmer väldigt bra.
Det är sorgligt för familj och vänner men var höll de hus innan det blev såhär?
När en familjemedlem eller vän hade hamnat på fel sida lagen hade jag ställt till det allt jag kunnat för att de skulle hamna rätt igen och med det är jag uppväxt.
Så har jag fått lära mig att man ska bete sig.

Det borde betyda att den generation som nu förstör och härjar rundor inte har fått höra detta för visserligen finns det enskilda människor som inte klarar av att passa in i den normala normen men när de personerna plötsligt blir så många är något annat fel och där kunde jag satt de styrande, och tidigare styrande: KRAV!
Ställ krav!

Alla mår bra av att få krav på sig och i Sverige anser jag att vi har för få om dem.
Vi mjäkar för mycket för att alla på något märkligt sätt ska känna sig nöjda.
Jag ser det som så, att samhället ska skapa ramen och den ska vi lära oss att passa in, inte tvärtom.
Anarki är en katastrof.

Så du fick inget arbete?
Då får du en praktik här på heltid.
Sköter du inte den?
Nej, se då fram emot att bli bostadslös med och då ska de sociala myndigheterna kopplas in på eventuella barn.
Barnen bestämmer över dig?
Av olika skäl kan det vara så, samhället kanske ska ta över dem då.
Så dina barn missköter sig?
Du kanske helt enkelt inte är lämplig att ha barn.
Det är möjligt att jag är hård men som lärare skulle du kunna flagga väldigt tidigt i skolan precis vilka elever som kommer få det väldigt svårt i livet av olika anledningar. Du kan snabbt flagga för vilka som skulle ges betydligt tydligare krav, regler och kärlek (massor av kärlek) för att inte hamna på fel sida lagen som vuxna.

I förorterna gäller detta med krav de vuxna som finns där och det absolut första måste vara att de som föräldrar ska lära sig prata flytande svenska och utöver det skriva vårt språk. De ska dessutom få lära sig direkt att här i Sverige bestämmer inte den äldste mannen i familjen utan den vuxne oavsett om det är en man eller kvinna. När barnen helt plötsligt blir tolkar in i vuxenvärlden, åt sina föräldrar, öppnas maktspel som barn inte ska behöva ta i och absolut inte är mogna för.

Ygeman ska nu bygga en ny polisstation och sätta fler personer där.
Det hjälper säkert en del men grundproblemet kvarstår.
Föräldrar måste visa att de är just det.
De vuxna gangstrarna ska låsas in för att skydda alla andra.
Och bygg inte fler fritidsgårdar för det ser bara fint ut på pappret.

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/ygeman-vi-har-inte-satsat-tillrackligt-i-utsatta-fororter