lördag 11 februari 2017

Journalistik - ett enkelt yrke.

Journalistyrket kan inte vara svårt när man ständigt läser nyheterna.
Jag läser dem alla dagar då jag inte tittar på tv. SVT Nyheter är den sida som ständigt uppdateras tillsammans med Sveriges radios hemsida då jag anser att staten bör vara opartisk.
Jag upplever inte alltid att den är det men det är inte det jag ska skriva om nu.
Ett bra exempel på några som inte vet, trots
den seriösa meningen, vad ordet enkät betyder.

Jag ska skriva om vårt vackra svenska språk.
Jag tycker nämligen att vårt språk är väldigt fint och jag anser att det ska bevaras så länge det bara går. Jag är inte mycket för många av de moderna ord som dyker upp även om jag visst kan anamma några av dem.

Enkätundersökning, det är ordet som används i denna artikel om läraryrket.
Journalisten som skrev den borde veta hur det svenska språket fungerar för jag tror knappast att personen ifråga skulle säga att de har köpt en Volvobil, en Mercedesbil eller använder orden mosad tomatpuré. Alla vet ju att en puré är något mosat/passerat av något.

Enkät betyder undersökning.
Att då skriva att man har gjort en enkätundersökning visar på fruktansvärt dålig kunskap om det svenska språket. Självklart kan man göra fel någon gång men just detta ord är ständigt återkommande. Slår man upp ordet enkät så är den första betydelsen som kommer upp just "undersökning".
Hur kan då någon som gått en hel journalistutbildning vara så okunnig?

Att enskilda människor skriver mycket märkligt på Facebook, exempelvis, är inte viktigt i det hela då deras jobb inte är att vara korrekta. Vissa skriver gärna och mycket även om det ser ut som ett barn som har skrivit det men det är inte deras yrke att vara korrekta.
Journalister borde dock vara experter på området.

Googlar man på ordet "enkätundersökning" kommer det upp flera företag som erbjuder just detta. Jag hade aldrig anlitat något av dem då de helt uppenbarligen inte vet vad det är ordet betyder och i min värld visar det på att de är oseriösa.

Andra ord som ständigt används fel är de/dem.
Han/honom, hon/henne. Jag gick hem till han..
Som jag ser det är det ett utmärkt sätt att förstöra vårt språk på.
Självklart ska det få finnas olikheter och dialekter men om man börjar släppa på det som i min egen skolgång var viktigt, kommer det mesta fallera efter hand.

Om journalister efter flera års studier inte klarar en så enkel sak, kanske de borde arbeta med något annat. Antingen gör man en enkät, den kan utformas på många olika sätt, eller gör man en undersökning. Det betyder samma sak men används inte ihop.

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/exlarare-kan-tanka-sig-comeback