tisdag 14 februari 2017

En katastrofal utveckling!

Bredbandsbolaget dömdes och nu måste de se till att få bort sidor där man exempelvis kan se kopior av filmer. De måste nu blockera dessa sidor och tanken är att detta till slut ska få användarna att använda lagliga sidor istället.
Säkert en fin tanke men det är kommunismen också.
svt.se

Som jag ser det är detta ett slag i luften som möjligtvis ger dem som vill se filmerna lite problem men inget mer än så. Hur jag än vrider och vänder på det anser jag dock inte att detta är ett företags bekymmer då det torde vara helt omöjligt för dem att kontrollera detta.
I min värld är detta ungefär lika vettigt som en skylt på stranden som säger att rökning är förbjuden.
Vem ska kontrollera att det följs?
Polisen lär inte jaga rökare på stränderna vilket gör att det är ett slag i luften för att människor som retar sig på detta ska få en skylt att peka på.

Företag som levererar internet ska nu göra polisens jobb, som jag ser det, och min rädsla inför detta handlar egentligen inte om vad det gäller utan principen. Det ska framöver, i Sverige, var möjligt att förbjuda folket att se vissa saker.
Det passar inte in i ett liberalt samhälle där den egna individens val står främst men inte över lagen.
Mina tankar vandrar till Turkiet och andra länder som förbjuder sociala medier för att det där kan finnas olämpligt material.
Borde inte lagen hantera detta på ett annat sätt istället för att förbjuda företaget?

Jag tror aldrig att piratsidor försvinner med tanke på hur lätt det är att hitta allting och frågan därefter blir, hur gör man när det inte finns några lagliga alternativ?
Lovade mina elever härom året att de skulle få se Vinterviken.
Jag älskar den filmen!
Trots en hord av filmer hemma hade jag inte den. Den fanns inte på Viaplay eller Netflix. Inte på Youtube och då det är en svensk film inte genom sidor från andra länder. Den gick inte att köpa någonstans. Vad är då tanken att jag ska göra?
Nu var det så att den inte ens fanns på de olagliga sidor jag kände till heller så det blev ingen film men vad ska man göra när de lagliga alternativen är slut?
Låtsas som om filmen inte finns?

Jag tror att detta är helt fel väg att gå.
Sverige ska vara ett land där polisen jagar de som gör fel och där företagen ska sköta sitt jobb, vilket i detta fallet bör vara att leverera internet till sina kunder.

http://www.svt.se/nyheter/oklart-hur-stor-effekt-piratdomen-ger