lördag 17 mars 2018

För samhället?

20 000 kronor till förstagångsföräldrar!
Nu är valrörelsen igång på riktigt för nu lovas det vad som helst.
Sverigedemokraterna har i helgen sin stora kongress och detta är en av frågorna som ska upp, att föräldrar ska få ett bidrag på 20 000 kronor till det första barnet och det ska finansieras genom att ta pengar från flerbarnstillägget som rent krasst ges till betydligt fler barn.
Anledningen?
Jo, det ska inte vara en ekonomisk fråga att skaffa barn.
Det är dyrt med barnvagn, bilstol och allt annat.
sr.se

Den stora fråga jag tänker då är denna:
Om du inte har råd att köpa de mest triviala sakerna till ditt barn, ska du verkligen ha barn då?
Är det verkligen samhällets mening?
Jag tänker nämligen tvärtom.
Kan du inte spara ihop till en vagn, babysitter, bilstol etc, (och tro mig när jag säger att jag vet vad det kostar) så ska du kanske inte ha barn.
Eller man ska fortsätta med liknande bidrag när barnen blir äldre?
Moped och körkortsbidrag?

En av de viktigaste sakerna du har i uppdrag när du blir förälder är att ge barnen en god grund att stå på. Den dag de är vuxna ska de kunna ta bra beslut, kunna ha ett arbete och sköta sin ekonomi.
I detta bör det ligga att när du ska bli förälder, gör du sådana omprioriteringar i ditt liv att barnet kommer först. 20 000 kronor är inte mycket pengar i det stora hela och min uppfattning är att du ska anpassa munnen efter magsäcken.

Vi har lagt närmre 300 000 kronor på att bli föräldrar.
Barnvagnar, bilbarnstolar, Baby Björn, alla kläder... det är som ett piss i Mississippi.
Det som har behövts är omprioriteringar.
Vi röker eller snusar inte, går inte på krogen, reser inte så mycket, har valt bort större husdjur och prioriterar att umgås hemma. Jag bryr mig inte om jag skulle få äta nudlar i hela mitt liv bara barnen får det de behöver och vill ha.
Om man inte under nio månader kan lägga om sin ekonomi så att man har råd med detta mest basala, hur ska man klara det under hela barnets uppväxt?

Det barnbidrag som är idag går oavkortat till barnen på olika sätt.
Vi prioriterade under flera år att jag bara skulle arbeta deltid för att kunna umgås med barnen desto mer. Idag går pengarna oavkortat till dem men i grunden är jag väldigt skeptisk till hela formen för det vanliga barnbidraget då jag anser att det på något sätt borde vara behovsprövat.
Samtidigt har inga barn inkomster och vad föräldrarna gör ska inte vara en grund i vad barnen får så jag är tudelad. Ett extra bidrag hade jag dock aldrig röstat för.

Vad tänker jag då?
Jo, jag tänker att det är valår och att detta är en sak man tänker sig kunna vinna röster på och då främst från människor i lågt ställda socioekonomiska områden, hos yngre människor samt kvinnor.
För samhället anser jag att det vore en katastrof att fortsätta curla en generation som redan vuxit upp på detta sätt.
Det är enligt mig fullt tillräckligt med de bidrag vi redan har i Sverige.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6907670
SD vill ge föräldrar 20 000 för första barnet