söndag 18 mars 2018

Vart tog rubrikerna vägen!?

Landsting och regioners kostnader för tandläkarbesök har ökat med 260%.
260%!
Inte en endaste notis har jag sett om det.
Inga kommentarer.
Det bäddades in i ett program under tio minuter.
Varför blev det inte mer av det?
viska.se

Jag har länkat avsnittet med tiderna längst ner så gå gärna in och lyssna på sanningen om Sverige.
Sveriges 21 landsting och regioner fick svara på lite frågor och resultatet blev problematiskt.
De sista åren har de drabbats av stora akuta belastningar då det dykt upp problem som vi inte sett på decennium i Sverige.
Tandlossning, grava kariesangrepp och akuta tandvårdsproblem över lag.
Varför?

Jo, de sista åren kan man se en "tradition" hos människor från andra länder.
Det betyder att de inte har några rutiner kring tandborstning, ingen uppfattning om kostens påverkan och de har inget förebyggande tänk alls.
De är uppväxta med saft i en nappflaska.

2015-16 kom det under en kort tid 4500 barn och av dessa hade hälften grava bekymmer.
Det är denna grupp man bygger artikeln på.
Alltså, de människor som kom till Sverige med så fantastiska utbildningar, de förstår inte att man ska borsta tänderna ett par gånger varje dag. Inte ens på sina barn.

På grund av de bekymmer som nu har uppstått har det blivit långa väntetider för alla andra i Sverige och kostnaderna har blivit skyhöga.
Kostnaden för tandvården har blivit 260% dyrare på grund av invandringen.
Varför blir det inga notiser om detta i olika medier?

I Syriens kallas inte barn till tandläkaren alls och tandläkarna i Sverige har upptäckt att det inte är någon idé att laga tänderna här.
Patienterna måste nämligen först förstå att man ska borsta tänderna, att man inte ska äta godis hela tiden och att läsk är skadligt. Syrien bör då ändå räknas som ett av de länder vars medborgare har en relativt god utbildningsgrad jämfört med exempelvis Afghanistan.
Det är dock svårt att förstå detta med tandborstning vilket har gjort att man i exempelvis Värmland har anställt dolor som ska hjälpa till med att lära nyblivna föräldrar vikten av en god munhälsa.
Ingen idé att göra något åt tänderna innan de lärt sig sköta dem.
De tycker även att det är bra med utlandsfödda tandläkare som kan förklara vad viktigt det är att sköta sina tänder.

Ett annat bekymmer är att tandläkarna i Sverige inte har sett dessa bekymmer i människors munnar på årtionden vilket gör att de inte vet i vilken ordning de ska börja.
De asylsökande själv, och dolorna som nu utbildats, tycker att det är jättebra i Sverige!
Vilken bra tandvård vi har.
Ja, det tycker vi med.
Skillnaden är att det för oss kostar skjortan.
Att laga EN tand kostar en bit över tusenlappen.

Äldre människor som är födda i Sverige har även de relativt dålig tandhälsa då de inte växte upp med vikten av att sköta tänderna. De måste dock betala för det de behöver hjälp med trots att de betalt skatt till detta hela den tid då de arbetade i vårt land.
Är detta rättvist?
Jag tycker inte det.

Våra skattepengar går till människor som låter sina barn dricka saft i nappflaskan och som inte förstår att man ska borsta tänderna. Reportaget och de intervjuade säger att vi måste informera mer. Det ska de ha dolorna och utlandsfödda tandläkare till.
Media säger att alla som kom till Sverige är högutbildade och Afghanistan klagade på "braindrain". Var allt detta då en lögn eller dessa människorna har helt enkelt gömt sig?

Hela reportaget avslutas med att Mohammed, trots den nyvunna kunskapen om tandhälsa och sju utdragna tänder, tycker det är svårt att sluta med socker.
Jag tycker självklart att vi ska hjälpa människor men det finns inte en enda anledning i hela världen att ge dem något som vi som arbetar ska betala dyra pengar för.
De borde inte få hjälp förrän de har fått uppehållstillstånd och då kan de få ta ett lån till detta. Lånet ska självklart betalas tillbaka.
Det var ingen som kom på nittiotalet som fick förmånerna dessa människor får men trots det fick de både arbete och kunde betala för sig.

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1036582?programid=1637
- Studio ett 15 mars, cirka 23 minuter in i programmet till 33 minuter in i programmet.