fredag 20 augusti 2021

As time goes by..

När jag var liten låste vi aldrig dörren för det behövdes inte.
När jag kom hem från skolan stod det öppet.
Vi hade en genomgång både i skolan och hemma över vad som skulle göras ifall det började brinna. Kryp, banka i väggarna och väck alla andra, ta dig ut.
I skolan var det brandövningar.

Med varenda ny klass jag har görs det en genomgång av hur man ska bete sig och var man ska ställa upp om det börjar brinna. För några år sedan började jag även gå igenom vad man ska göra vid ett yttre hot.
Väldigt skrämmande för många, men när nyheterna rullade upp under frukosten igår så känns det som ett nödvändigt ont som inte längre kan tas bort.
Inrymningsplanerna är lika viktiga som utrymningsplanerna.

Detta är en sak jag drivit både i kommunen och på skolor, för den som överlever gör oftast det för att den är förberedd. Jag har min lektionssal i en källare med full insyn alltid. Det måste finnas en plan om det står någon utanför med ett vapen.

Läraren i Eslöv är svårt skadad.
En elev gick in och har på något sätt skadat den personen och tyvärr är det nog den verklighet vi nu har att förhålla oss till. Detta lär inte försvinna. 

Den stora frågan blir då hur det har kunnat bli så här och enligt mig är svaret rätt så enkelt.
Resurserna har lagts fel, tillsammans med en skola som inte anpassar sig efter eleverna för hur gärna sittande partier än vill att det inte ska vara så, så är det deras felaktiga politik som drivit det hit.
Politiken kan självfallet inte hjälpa att enskilda individer beter sig såhär, men de kan ha hamnat i det läget på grund av att skolan inte har fungerat.

I Sverige tror vi att alla ska bli akademiker.
Många gånger skylls ungdomars ohälsa på skolan och jag tror att det är med all rätta. 
Förr gick du generellt i skolan tills du slutade nian, eventuellt något år till.
Därefter började du jobba. 
I dagsläget ska alla vara bäst i alla ämnen när de slutar nian, gå tre år på gymnasiet och sedan minst fyra år på högskola. Utöver det så har kraven utifrån ökat oerhört. Självklart är du ju även fotbollsproffs för din barndom med att bygga kojor och spela kortspel med föräldrarna, den är väck. Den tiden lades på att skjutsas runt på tjugotalet aktiviteter du hade för att föräldrarnas samvete skulle dämpas..

Är man femton år och går till en skola med ett vapen så gör man det med ett syfte.
Någonstans på vägen har man blivit väldigt arg på det system som finns och tor att enskilda individer kan ställas till svars.
Det finns alternativ.
Det finns ett parti som inte har varit en del i att skapa det Sverige ni ser.
Ni är välkomna MED.

Tankarna till den skadade läraren och dennes anhöriga.