måndag 16 augusti 2021

Mord, våldtäkt och skadestånd.

Jag tänkte göra en liten jämförelse såhär i tider när skadestånd är på tapeten.
Den våldtäktsdömde mannen, som begick en väldigt grov våldtäkt med tortyrinslag, dömdes och fick 4,5 års fängelse. Högsta domstolen slog fast att han hade varit yngre än vad som var sagt och sänkte straffet till två års fängelse och utöver det så ska han få 840 000 i skadestånd.
Det finns alltså inga tvivel kring att han har begått detta vidriga brott, utan det rör sig om några månader då han har ljugit om sin ålder tidigare.

840 000 kronor.
Smaka på det.
För här kommer jämförelsen.
Jag älskar poddar och har bland annat lyssnat på Hasse Aros podd med de fall han inte glömmer. Avsnitt 26 handlar om Cajsa Jonsson i Norrköping. 
Hon blev brutalt våldtagen och mördad 2005 och polisen tog mannen som hade gjort det.
Han blev dömd och dömdes också till att betala skadestånd.
Skadeståndet till Cajsas mamma var 176 000 kronor.
Hennes tre systrar skulle också få en mindre summa för att aldrig mer få träffa sin syster.

Detta är alltså originalet, det som ansågs vara ok.
När de hade gått igenom allting igen så togs ett nytt beslut.
Cajsas systrar skulle inte ha en enda krona i ersättning och mammans skadestånd sänktes till 39 941 kronor. Dotterns liv var nu bara värt knappt 40 000 kronor.
Denna flicka mördades och hennes liv ansågs vara värt 40 000 kronor.

Nu har vi en man som kommit till Sverige, ljugit om sin ålder, begått fruktansvärda brott och blivit dömd för dem men enligt svensk lag nu suttit av för mycket tid.
HAN får ett skadestånd på 840 000 kronor.
Förklara den logiken för mig för jag förstår inte!

Det skiljer några år mellan dessa händelser men det spelar ingen roll för min övertygelse säger att det är likadant fortfarande. Det är även så att denne förövare inte behöver ansöka om dessa pengar utan de betalas ut. Cajsas mamma och systrar fick sitta i en rätt och berätta hur dåligt de har mått, vilket ändå inte hjälpte då beloppet sänktes.

I Norge betalar staten ut skadestånd till brottsoffer och reglerar det sedan när förövaren arbetar eller får en inkomst. I Sverige ska brottsoffret föra en process mot den som av svensk lag har dömts att betala skadestånd. Det finns inget förnuft alls i det och jag vill se en lagändring.
Inte nog med att denne man absolut inte borde få ut några pengar, så borde inte heller riktiga offer behöva lägga sin tid till detta.
Gör om och gör rätt!