söndag 15 augusti 2021

När vitheten minskar.

En amerikansk studie visar att andelen vita amerikaner har minskat.
Inte egentligen utifrån att de har blivit färre utan att fler känner att de tillhör flera grupper.
Till skillnad från Sverige så tycker man nämligen att det är rätt att se över detta, då det kan få konsekvenser politiskt. Amerikanarna delas in i fyra:
Vita, svarta, asiater och latinamerikaner.
Tänk tanken att vi hade gjort på liknande sätt i Sverige.. det hade blivit ett ramaskri!

I en värld där alla ska vara lika mycket värda kan jag dock ifrågasätta varför man gör denna undersökning. För mig handlar det nämligen inte om utseende, utan om kultur.
Kultur är det som skiljer människor åt, inte hudfärgen.
Den är totalt ovidkommande för mig och det enda mina barn har vuxit upp med är hur avundsjuk jag är på alla människor som har fötts med ett mörkare skinn. Jag har visserligen turen att få bli väldigt solbränd, nästan svart, men jag vill ha den färgen alltid och inte bara efter sommaren. 
Jag har utöver det alltid önskat mig bruna ögon för jag kan inte tänka mig något vackrare än bruna ögon, brun hy och ett ljust lockigt hår till det.
Inget blev sant.

Spelar då utseendet någon roll?
Jo, det tror jag att det gör.
Jag blir ofta totalt idiotförklarad vart jag än kommer och det kopplar jag till mitt utseende. Jag har flera gånger fått höra att "Oj, när man träffar dig och du pratar så verkar du vara på ett sätt men när man sen läser vad du skriver så är du ju inte så trög.." - Verkligen smickrande.
Jag förstår att ingen gör det för att vara stygg och där måste man lägga ribban. 

En av mina favoritartister är Dwayne Michael Carter Jr, alias Lil Wayne. Jag älskar all sorts musik men något med hans Rebirth-album 2010 gjorde att jag fastnade fullständigt. Annorlunda men bra och jag brukar hänvisa till honom som en av världens vackraste och sedan visar jag en musikvideo (Älskar denna: https://www.youtube.com/watch?v=ErCAOMi5EGM ) med honom och Eminem.
Det brukar bli tyst och sen ifrågasättande.
Denne lille heltatuerade man med gangsterbeteende, dreads och piercingar överallt är nog inte vad man förväntades att jag skulle anse vara fint, men jag älskar musiken. Texterna.
Det förväntas att jag ska lyssna på något helt annat för normen blir fel.

För mig är musik, musik.
Jag älskar musik.
Jag älskar även kultur vilket gör att jag kan inse det är stor skillnad varifrån du kommer.
Inte utifrån ditt utseende utan för vilken syn du har fått på livet genom den uppväxt du har.
Att då räkna hur många som finns med en viss hudfärg.. det borde inte betyda någonting.
Börjar räkna kriminella handlingar istället.
Räkna på hur den kulturella bakgrunden genom religion, familj, land, intressen ser ut.. sen kan man börja använda den informationen för att hjälpa människor att få ett så bra liv som möjligt.
Hudfärg borde inte spela någon roll år 2021.