måndag 3 oktober 2022

Käka en apelsin och varna för klimathotet?

Jag lyssnar alltid på P1.
Alltid.
Jag har inga bekymmer med att en viss del av skattepengarna går för att hålla igång någon kanal som kan fungera vid kriser. Det är ok.
Programmet igår gjorde dock att jag tvivlar på att en enda skattekrona ska gå till någon form av public service.

Är du rädd?
Självklart får du vara det.
Jag anser dock att människor som är så rädda att de gråter och förstör andras liv, för att de själv är så rädda för jordens undergång.. de bör låsas in någonstans.
De är beviset på att psykvården i landet är under all kritik.

På P1 igår var det ett program som handlade om människor som var rädda för jordens undergång och klimathotet. Föga förvånande erkänner journalisten efter ett tag att han själv är en klimataktivist som vaknade upp för några år sedan. Att han är så rädd att han gråter när han tänker på hur hemskt det kommer att bli.
Inte nog med att människan är journalist så intervjuas diverse människor.
Den ene har flyttat till Malmö för att på heltid arbeta som klimataktivist. Den stora frågan på det är följande:
Hur får personen i fråga pengar?
Hur försörjer man sig som aktivist!?

Inte nog med att du och jag sannolikt är de som försörjer denne man, så betalar vi sedan för insatserna med blåljus som behövs när han parkerar sig själv på ett flygfält och stoppar flygtrafiken. 
I inslaget hör vi hur han sedan pratar med polisen som kommer för att eskortera bort honom. Han säger till dem att han inte kan bjuda på kaffe, för han har bara en apelsin och egen dricka med sig.

Hör ni!
KLIMATaktivisten har med sig en apelsin för att protestera mot flygplan som är ett hot mot klimatet.. men han äter en apelsin!
Hur tror han att apelsinen tog sig till Sverige?
Han berättar att han är vegan och jag har själv varit det.
För mig är det dock viktigt att leva som man lär..
Vegan och klimataktivist?
Tänk då ett steg till och lev på saker som är producerade i Sverige för annars är du en hycklare.
En hycklare av den högsta graden.

Det brukar skämtas om att miljöpartiet kom in i riksdagen några år efter att diverse psykinrättningar stängdes och när sådana här program släpps i etern.. då trot jag på det där skämtet.
Inte under några omständigheter kan dessa totalt verklighetsfrånvända människors försök att "rädda" planeten leda till någonting bra.
Tänk familjer som har sparat ihop sina pengar för att komma iväg på en välbehövlig semester, så har en miljönisse parkerat sig mitt på flygbanan!
Med en apelsin som fraktats till Sverige!
Ska då den familjen känna tacksamhet gentemot dessa personer som tror att de gör något bra?
Bara lås in dem.

I reportaget hör vi även en kvinna som väntar på rättegången och hon förstår inte alls hur det hon gör kan räknas som något brottsligt. Fängelse kanske inte är den bästa metoden i dessa fall utan det är någon inrättning där psykiska åkommor behandlas. 
Värst av allt är att just DU och jag, vi har betalat detta programmet.

Lyssna gärna på det här nedan: