torsdag 12 januari 2023

Vad tycker Danmark?

Det finns mycket som är spännande i livet och en av de sakerna är att följa politiken som sker. Jag kan utan svårighet säga att det efter flera decennium känns väldigt hopplöst.
Jag har ingen tilltro alls varken till systemet vi har eller de politiker som sitter i det.
Ingen.
Många är sålda för att en viss person anses bra, trevlig eller har fört en fråga man anser vara viktig men nu när alla sitter i riksdagen. Händer det verkligen någonting?
Hur blev det med de tio kronorna sänkning?
El och matpriser?
Alla gynnar bara sig själv.

Kärnkraften.
En av mina hjärtefrågor sedan nittiotalet.
En av frågorna som för mig var självklara då och jag kan inte ens räkna hur många debatter jag varit med kring detta, för enligt mig var det en självklarhet då och är även nu.
Sverige ska ha kärnkraft.
Mina argument då var att jag ska leva med beslut som togs innan jag föddes.
Beslut tagna av höga flowerpower-människor.
Jag förstår att de var rädda efter olyckorna som var, men någonstans måste man släppa det och forska.

Vill du ha ett kärnkraft i din stad eller by?
De flesta skulle nog svara nej, men när man går igenom vad som kan ske så ändrar sig nog många. Om kärnkraften byggs just här eller femtio mil bort spelar ingen roll.
Det farligaste vi har här i södra Sverige finns inte här utan på andra sidan vattnet.
Hur vi än gör så blir vi exponerade vid en olycka.

En sak är säker och det är att de politiker som tog besluten om att lägga ner de befintliga.. de kommer aldrig att ställas till svars för den katastrof som drabbar Sverige nu.
Ingen kommer få förklara och be om ursäkt och anledningen är vårt felaktiga system.
Politiker, utan någon spetskompetens eller expertkunnande, tar beslut kring saker som de väljer på grund av att det är ett nytt val efter fyra år.
Att utbilda sig och skaffa sig kunskap är inte nummer ett längre, utan det är att känna vilket håll vinden blåser på och lova rätt saker inför ett val.

Är jag rädd för kärnkraften?
Nej.
Är den snygg?
Nej, men det är verkligen inte vindkraften heller och ska man då se till hur mycket energi vi får ut så är valet självklart.
I länken till Sveriges radio ställer reportern sedan frågan om vad Danmark tycker om att Sverige skulle ha ny kärnkraft.. Ärligt talat. Varför ens bry sig?
Det finns inte en chans att Danmark skulle ställa frågan på motsatt håll och sedan acceptera svaret. Det är bara något år sedan de pumpade ut skit i vattnet och inte såg problemet.

Energi i sig borde inte vara en fråga då kärnkraften aldrig skulle ha avvecklats och utöver det så skulle inte EU ha rätten att bestämma över oss. Som en överstat tar de beslut kring vår energi, våra system och att vi måste exportera till dem. De tycker och vi ska betala och le, se glada ut.
Varför protesterar inte fler?
Och har ni tänkt tanken varför alla partier i riksdagen faktiskt vill ha EU?
Money money money.. de har ju själv betalda politiker där nu.

Kärnkraften borde vara en ickefråga.
Den borde aldrig ha lagts ner.