onsdag 18 januari 2023

Var köper man Erdogan-dockor?

Sverige är ett skräpland i väldigt mycket, men en sak har vi som vi ska värna om och fäktas för så länge vi lever. Det är vår yttrandefrihet. Yttrandefriheten som gör att vi kan elda böcker, sätta rondellhundar eller hänga upp dockor. Vem dockan föreställer är irrelevant, på samma sätt som vem rondellhunden eller karikatyrerna av Charlie Hebdo.

En person har hängt upp en docka av Turkiets president Erdogan och reaktionerna blir många. Att det klagas över kränkthet i ett land som inte följer de mänskliga rättigheterna är ingen nyhet, men de behöver inte komma hit. Ingen tvingar dem.
Värst är det faktum att Sveriges statsminister faktiskt fördömer att det skett.
Det är alltså allvarligt att hänga upp en docka?
Samtidigt som man förhandlar med ett land som inte anser att de mänskliga rättigheterna är något de behöver bry sig om?
Sila kameler och käka mygg.

Det är absurt när man ser media och allmänhetens reaktioner på saker som händer.
Att en statsminister kränker yttrandefriheten är alltså inte alls så känsligt som att en president långt bort har en åsikt om en docka som hängts upp och ner i Sverige. 
Att förstå den svenska friheten, den är nog svår när man bor i ett land som styrs av sig själv och ingen annan. Ingen tvingar dock hit någon.

Vår yttrandefrihet ska inte styras av kränkta religiösa människor, presidenter eller människor som vill något.. vilket faktiskt är fallet med statsministern. Han är orolig för Sveriges ansökan till Nato och är rädd för att denna docka kan ställa till det. Jag vänder på det och säger som så, att om en docka ställer till.. då kan du inte lita på Nato heller. En organisation där ledare känner sig kränkta för en docka!?
Vad känner de sig kränkta över nästa gång!?

Hade vi haft lite mer jävlar anamma i Sverige så hade ingen pekat finger, utan istället jagat Erdogan-dockor lika ihärdigt som Prideflaggor.
Vi hade fungerat lite mer som ilskna fransmän eller danskar som publicerar profeten när ingen annan vågar, trots att alla håller med.
Och framför allt med den sista nyheten igår:
Heja Finland!
 
Var kan man köpa Erdogan-dockor?