tisdag 7 februari 2023

Oerhört lägligt..

Det finns inte ord att beskriva hur hemskt det är för de människor som bor i och runt Gazientep. En stad som för de flesta i Sverige är okänd men för vetskapens skull har nästan 1,5 miljoner invånare. Jämför det med Malmös knappa 350 000 invånare. 
En katastrof utan dess like och antalet döda lär stiga kraftigt. När det andra skalvet kom vid middagstid igår känns det i själen över alla de människor som finns där. Fler efterskalv är att vänta.
Ett huvudskalv, ett efterskalv och sen ett huvudskalv till. Det tillsammans med snö och kyla är en mardröm för vem som helst!

Vad gör då Sverige?
Jag är väl cynisk men Sverige drar sitt kort till Erdogan och erbjuder miljontals kronor. 
För att man verkligen bryr sig?
Nja..
När jag hörde det så tänkte jag direkt att det handlade om ett fantastiskt tillfälle för Sverige att fjäska för Erdogan och NATO. För så hemsk är jag.
Så mycket erfarenhet har jag av politik att jag kan se hur de tänker kring dessa tillfällen.
Man bryr sig inte så mycket om människorna, utan ser sitt tillfälle att få poäng inför kommande förhandlingar nu när Finland säger att de kommer gå med i NATO utan Sverige.
Innanför de stängda dörrarna har någon kläckt idén att detta är ett perfekt tillfälle att visa dem att Sverige är bra, och ge dem pengar.
Kommer pengarna då nå dem som behöver dem?
Jag tvivlar på det.
I länder som dessa så finns det en tendens till att det stannar i fickan på den som tar emot dem.
Syrien är inte bättre för trots allt som har hänt så sitter Assad fortfarande vid makten och med tanke på att hans folk inte får det de behöver i vanliga fall, så kan man bara glömma att han bryr sig på riktigt i detta.

De människor som nu bor här är oerhört utsatta. Skalvet kändes 100 mil från epicentrum och detta sker i ett område där det redan är väldigt fattigt. Många av de som har flytt från IS och Syrien finns i just dessa områden. Möjligheten att ta sig vidare försvann när Europas länder började stänga gränserna. 

Redan igår eftermiddag hade flera länders hjälporganisationer tagit sig till Turkiet och området för att hjälpa till. De som inte dött utan faktiskt har överlevt vågar inte gå in inomhus utan håller sig ute, där kylan snart kommer döda dem istället. Vilka hemska människoöden det finns, men fjäsket för NATO.. det är mycket bättre.

Nu väntar vi bara på några "godhjärtade" politiker som ska åka dit och gå runt i massorna.
Beklaga och tycka att det är hemskt, utan att göra något fysiskt för att hjälpa till.
Förmodligen jätteintressant, men inte speciellt hjälpsamt för någon.

Alla tankar till människorna i detta område och alla anhöriga runtom i världen.
Ingen ska behöva uppleva detta och det gör sig ständigt påmint hur oerhört glad jag är över att få bo och leva i Sverige trots de bekymmer som finns här.