tisdag 30 december 2014

Flest mobbade barn är utlandsfödda.

Att mobba någon betyder för mig att man själv mår dåligt.
Att den som mobbar fattas något och har föräldrar som inte har koll på sina barn.
Jag är fullt medveten om att det inte alltid är så, att det inte alltid är lätt att hålla koll men om barnen får grunderna i hur man värderar andra människor från början kommer det bli svårt för dem att som äldre göra skillnad på andra personer.

svt.se
Det som förvånade mig mest med denna artikel är det faktum att det inte spelar någon roll vart barnet kommer ifrån, om det är invandrat eller adopterat. Min första tanke var att det var de barn som stack ut som blev mobbade men så är inte fallet. Det räcker att eleven är född i ett annat nordiskt land för att risken för att mobbas ökar.
Dock tycker jag studien är lite fel då det är föräldrarna som fått svara på den och inte barnen. Föräldrar skyddar instinktivt sina barn och min uppfattning är att det inte alltid behöver vara så att barnet är utsatt utan nästan tvärtom, föräldrarna köper dock barnets version.
Jag har varit med om elever som mobbar men där föräldrarna jagar att det är deras barn som mobbas. Jo, barnet har inga vänner men det är för att det slåss med dem som försöker vara snälla.
När språket inte är fullt fungerande finns även då risker, som jag har sett, att barnen inte förstår varandra och därför missuppfattar. Kroppsspråk betyder inte alltid samma beroende på vilken kultur man är uppväxt med.

Jag är inte adoptivförälder och kan inte sätta mig in i den situationen. Jag är dock i en liknande situation och vet att jag hade gjort allt som stod i min makt för att barnet ska må bra. Jag vet att situationen är annorlunda och kanske är det även det som eventuellt skulle göra mig känsligare för eventuella händelser?
Jag vet inte men gissar på att det kan vara så.
Föräldrar vill alltid, åtminstone till stora delar, sina barns bästa.

Barn ska aldrig må dåligt och absolut inte när de går till skolan, som är deras arbetsplats.
Det bästa sättet att komma åt det är att det finns många vuxna på skolan, många ögon som vakar och ser samt föräldrar som är uppmärksamma hemma.
Utöver det behövs det ordentliga handlingsplaner när det sker.

http://www.svt.se/nyheter/sverige/invandrade-barn-mobbas-oftare