fredag 5 december 2014

Rasismens rätta ansikte.

Jag blir chockad och ledsen när jag hör detta. Grishams Juryn är alltid lika aktuell hur mycket jag än önskar att det inte var så. I min värld är det så, att hudfärgen en människa har absolut inte spelar någon roll. För mig är alla människor lika mycket värda oavsett om de är gröna, prickiga eller randiga. Så länge varje person mår bra med sig själv.

Hur i hela världen kan denna polisman inte åtalas?
Jag skyddar ofta polisen i Sverige och anser att de ofta beskylls för saker de inte borde.
Detta är dock absurt.
En polisman ska stå inför lagen precis som alla andra men uppenbarligen är det ok att strypa någon till döds och sedan klara sig undan med det på grund av att du är polis.

Filmen, som ligger länkad, visar hur Eric Garner som var en väldigt storvuxen man, fälls till marken av polisen, trycks ner med ett stryptag, handbojor och en polisman över sig. Han gör inte ens motstånd. Om inte detta är polisbrutalitet så vet inte jag riktigt vad det är.
Hur i hela världen kan man leva med att man gjort detta?

Jag vet inte all historia runt, vilka människorna är eller exakt hur situationen var men ingen förtjänar att kvävas till döds för att ha sålt cigaretter svart. När de säger att detta händer för att Eric är svart och poliserna vita så förstår jag det. Ännu märkligare är det när poliserna nu slipper åtal trots att det uppenbart är de som bragt honom om livet.

Hade utfallet blivit detsamma om det var en kvinna som dog?
En svart kvinna? Vit?
En vit man?
Jag har ytterst svårt för att se det.

Det diskuteras ofta om hur många rasister det finns i Sverige men detta är vad jag kallar rasism. Sverige må vara mesigt på mycket och jag anser att vi många gånger har fel men min övertygelse är att vi, om detta var i Sverige, gett polisen ett straff.
Han ströp en människa för en småförseelse.
Det måste finnas en hårfin känsla för när något passar sig annars bör man byta jobb.

Jag sörjer med Eric och hans familj.
Det är tragiskt det som har hänt och jag hoppas att det inte händer igen.

http://www.svt.se/nyheter/varlden/new-york-polis-atalas-inte-for-dodligt-strypgrepp
https://www.youtube.com/watch?v=En5linhM7Qo