tisdag 2 december 2014

Läxhjälpens vara eller inte vara.

Jag blir så trött. Läxrut kritiseras för att alla barn inte får hjälp av den. Det kan inte bevisas att resurssvaga barn automatisk får det lättare med läxhjälp och därför ska den helst avskaffas.
Att det dessutom främst verkar vara familjer med lite bättre ekonomi som använt det stör många människor.

Jag tänker såhär:
Om läxrut hjälper ett enda barn, en enda elev, till att bli bättre i skolan, vad är då felet?
Är det verkligen viktigt huruvida elevens föräldrar har pengar eller inte?
För mig är det inte det. Barn är barn oavsett vilket arv de har med sig.
foraldrakraft.se
Tittar jag till mig själv så hade jag gärna haft hjälp till barnen och deras läxor den dag jag eller någon annan i familjen inte kan eller har den tiden. Jag hade prioriterat det framför andra saker om jag känt att det var bra för barnen. Min övertygelse är dessutom att läxhjälpen inte försvinner om rut tas bort, den blir istället bara svart igen.

Jag ser även en annan sida.
I mina ögon är svensk skola relativt duktig på att hjälpa resurssvaga elever. De elever som tvärtom är väldigt starka och ligger långt före får inte den hjälp de behöver. Detta kan då, som jag ser det, vara ett sätt att motivera dessa elever. Ett sätt att ge dem fler utmaningar och om de är tillräckligt duktiga få möjligheten att hoppa över en årskurs.

De som vill ta bort läxrut, vill det enligt mig på grund av avundsjuka men jag förstår inte varför man inte kan glädjas med dem. Istället för köpepizza till familjen en gång i månaden prioriterar dessa hem två timmars läxhjälp. Är det då fel?
Det tycker inte jag.

http://www.svt.se/nyheter/sverige/laxhjalp-inte-automatiskt-bra-for-resurssvaga-barn