söndag 17 juli 2016

And then?

Kvinnozoner på festivaler. Badtider för kvinnor på badhusen.
Vad ska komma sen?

I min ungdom kom det en film som hette "Dude, where´s my car?" där en maskin ständigt upprepade "and then?" när man skulle beställa mat. Den känslan får jag när jag hör nyheterna. Kvinnor ska få "fredade" zoner på festivaler. Vad gulligt.
Vad ska man göra när det helt plötsligt är män som är utsatta av andra män?
Ska männen då delas upp utifrån vart de kommer, ålder eller klädstil?

Ja, jag vet. Det är främst kvinnor som är utsatta och det har alltid varit så. Det har dock eskalerat kraftigt de sista åren och jag tror inte att det är för att det är en "porrgeneration" som nu är ute på kvällar och helger, även om Göteborgspostens krönikör skyller på det. Jag tror mer bestämt att det är så att de som gör detta aldrig har fått lära sig hur man ska bete sig mot kvinnor för mig veterligen är genren med porrfilmer där karlar i gäng trycker sig mot småflickor på konserter inte så stor.

I hela denna diskussionen tassar alla runt gröten. Ingen säger vad de tänker eller tror och senast i Almedalen kunde man i partiledarnas tal höra att de nu verkar se samma saker som övriga befolkningen haft som verklighet i ett par år. Plötsligt är de "svenska värderingarna" viktiga.

Det är inte män i gemen som ställer sig i grupp och tar på en kvinna. Se filmen med Lara Logan från Tahirtorget, detta är ett tänk som har kommit till Sverige oavsett om man vill se det eller inte. Självklart gäller detta inte varenda man utan några. De andra lyser dock med sin tystnad. De säger ingenting.

Så min fråga är egentligen: And then?
När alla badhus har separata badtider, skolorna är könsuppdelade och det inte ens går att gå på en festival utan att bli våldtagen, vilket land ska vi fly till då?
Det vore kanske bättre att de människor som har dessa värderingar stannar där de värderingarna är godkända. De glömmer nämligen att det de flyr från är vad de eftersträvar när de fortsätter sitt beteende här.

And then. Vad gör vi sen?

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/kvinnozoner-kan-bli-verklighet
http://www.gp.se/nyheter/en-generation-med-porr-i-fickan-1.3459828