lördag 9 juli 2016

Människans bästa vän.

Etiskt fel, det är nog en kulturfråga.
Jag skulle aldrig ens få för mig att äta en hund och har problem med att äta de "vanliga" djur vi faktiskt äter i Sverige. Lamm är söta. Grisar med och kor kan leva på ett betydligt roligare sätt än att hamna i min mage. Nöden har garanterat ingen lag och om all mat hade tagit slut hade jag förmodligen till slut ätit även hundkött.

I Sverige och i många andra länder med oss är hunden människans bästa vän och inget någon vill sätta tänderna i. Med respekt för alla andra så har jag dock förståelse för att alla andra länder varken tänker eller gör som vi.
För många år sedan såg jag ett program som handlade om världens äckligaste mat. Surströmming låg i topp men även kräftor och värden beskrev dem som spindlar i havet och spindlar, det var äckligt att äta. Jag älskar kräftor. Surströmming är kanske inte det godaste som finns men det går att äta då det luktar värre än det smakar.

Om kineserna hade fått välja mellan hund och kräftor hade många förmodligen valt hund.
En hund är nämligen för många vad den var i Sverige förr, ett djur som skyddar och håller undan ohyra. Ett nyttodjur och inget sällskapsdjur och ser man dem på det sättet: nyttodjur. Då är de kanske lättare att äta upp.

Jag tänker att hästen är ett djur som är på väg i samma riktning som hunden här. Hästen är en människas vän och ingen man vill äta upp då man rider på dem för skojs skull. Hästen är många flickor och ungdomars dröm, någon man pratar med och spenderar mycket tid med. Detta gör det omöjligt att ha dem som föda. Trots det är hästen ett djur som mycket väl kan ätas.

Den dag svenskens tamgrisar är mer spridda och betydligt vanligare kanske samma diskussion kommer upp med grisen som matdjur. Vem vet.
Jag tänker dock inte äta hund i första taget.

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/arets-hundatarfestival-inledd-i-kinesiska-yulin