tisdag 12 juli 2016

Svenska värderingar, vad är det?

Köttbullar, lingonsylt och IKEA.
Saltlakrits.
Det är något som de flesta skulle beskriva som svenskt men vad innebär svenska värderingar och svensk kultur?

Almedalen idag är en chock för de som sovit i några år. Politiken har förändrats och från att debatten inom svensk politik och media har jagat alla som påstått att det finns något som kan kallas för "svenskt", så är det nu uppenbarligen helt ok att anse att vårt fosterland är bra. Att de svenska värderingarna är bra.

På det undersköna Listerlandet där jag har turen att bo säger vi ofta "kaa" efter en mening, det är vår kultur här och återfinns inte på några, mig veterligen, andra ställen. På samma sätt kan man se matkultur och när jag läste hem och konsumentskap får man lära sig om olika matkulturer och hur de smakar. De flesta kan berätta någon skillnad mellan Storbritanniens och Frankrikes matlagning utan att för den delen hata eller diskriminera endera. Skillnaderna finns dock där.

I ett par års tid har det varit totalt tabu att ens påstå att det finns skillnader mellan de som kommer till Sverige som invandrare och de som är födda och uppväxta här. Du är väl inte rasist!?

Vad är då svenskt?
För mig som rest väldigt mycket till länder som har en helt annan kultur än Sverige skulle jag vilja påstå att svenskar är rätt tillbakadragna, tysta, lågmälda, håller sig för sig själv, lägger sig inte i. Vi viftar inte med armarna eller gestikulerar med hela kroppen när vi pratar och vi drar oss för att högljutt skrika och domdera inför andra människor. Vi berömmer försiktigt eller tittar på ett annat håll så vi slipper säga någonting, vi är lätt avundsjuka på andra och anser att det är bättre att sitta hemma med vännerna än att gå ut på krogen. Vi har svårt för att berömma oss själva och den som berättar att de kan, den är självgod. Vi är vänliga och hjälper till om vi måste. Jante är stark och då speciellt på mindre ställen. Filmen Jägarna beskriver mycket av detta vilket även gör att man känner igen sig i filmen.
Nej, självklart är inte alla svenskar såhär men min uppfattning efter mycket resande är att det är denna bild många har på oss här uppe i norr.
Jag har många gånger fått höra att jag är "osvensk". Jag pratar för mycket, nästan konstant. Jag gestikulerar och skäms inte för att ifrågasätta. Jag har en åsikt om det mesta och jag står för den oavsett vad alla andra tycker om den.

Jag älskar Indien. Inte den del av Indien som våldtar och förstör andra människor utan den vänlighet jag mött när jag besökt landet. Deras goda mat är ett plus och deras syn på karma och reinkarnation har under ett tiotal år gjort att det är ett land jag hade kunnat flytta till. De äter inte kött och lever en lugn tillvaro.
Självklart gäller inte det alla människor eller platser i Indien men så skulle jag beskrivit detta land.
Gör det mig till en rasist?
Nej. Jag ser bara olikheter i sätt och tanke hos människor från olika platser.

Jag skulle vilja påstå att de händelser som under den sista tiden visat sig med en "kickoff" i Köln, det är inte ett svenskt sätt. Detta problem har inte funnits i denna omfattning tidigare och att nu då påstå att det är något annat än ett osvenskt beteende är fel. Stolpskott finns det överallt men i den omfattning det är nu, nej.
Detta visar ett synsätt på mig som kvinna som är totalt skrämmande. Det visar ett beteende som jag första gången hörde talas om när Lara Logan talade ut efter "incidenten" i Egypten 2011 uppenbarligen inte är något ovanligt i delar av världen. Hon blev våldtagen, sönderslagen och överlevde av ren tur. Anledningen till händelsen var att hon var en vit kvinna. Att hon var en stjärnreporter med män hon kände runt sig hjälpte henne.
Lara Logan blev omringad av män som började ta på henne när kameralampan gick sönder och sedan drog de av hennes kläder, våldtog henne och misshandlade henne.
Precis detta beteende har kommit till Europa och Sverige.
Inte till den milda grad men på väg.
Är detta då ett svenskt beteende?
Nej, det beteendet kanske skulle betecknas som något annat.
I min värld är det inte ens ett Europeiskt beteende för jag har aldrig, trots ett stort samhällsintresse, hört talas om detta tidigare.

Sverige är ett fantastiskt land som många gånger sänker sig själv för andras tankar och åsikter än står upp för sina egna. Det är på tiden att svenska toppolitiker nu börjar se detta och slutar skämmas för det fantastiska vi har. Vi har åsikts och yttrandefrihet för alla, men vi kan inte glömma vad vi är för det ska vi vara stolta över. I Sverige är män och kvinnor lika mycket värda och den som vill ska kunna gå naken utan att någon så mycket som sätter ett finger på den personen.
Det Lara Logan blev utsatt för har inte drabbat någon här till den milda grad men om vi inte står upp för de värderingar vi har är det förmodligen en tidsfråga innan det händer.

Jag är glad att jag är svensk, att jag bor i världens bästa land och min förhoppning är att barnen en dag ska kunna känna likadant. De ska värderas efter de svenska värderingar vi har och de människor som inte anser att de är rätt får självklart ha en avvikande åsikt om detta, men de bör då lämna detta land då deras trångsynta tänk inte ska få förpesta för några människor alls.
De bör förmodligen lämna Europa över huvud taget då de värderingarna inte återfinns, enligt mig, i den omfattningen i något Europeiskt land.

www.gapf.se
https://www.youtube.com/watch?v=bO12X1nhzzk