torsdag 3 oktober 2024

För ett modernt Hällevik?

En modern tolkning av ett historiskt fiskeläge.
Igår var det ett öppet, fullsatt möte i Hälleviks bygdegård kring byggandet i Hällevik.
Ungefär de orden framfördes om de nya planerna på byggnation vid hamnen.
Swecos Erik Meijer, som är planarkitekt, höll i ett 40 minuter långt framförande om hur det skulle bli.
Byggnationen ska omgärdas av en mur mot vattnet och ett promenadstråk utanför, så att man ska kunna gå runt hela området, men den ska passa in och inte sticka ut för mycket.
Det ska inte gå att köra bil inne i området, förutom utryckningsfordon, och mitt i området ska vara en dagvattenränna som ska ta regnvattnet och rena det.
Parkeringar ska finnas runtom och inte i detta nya hamnläge.

Det har gjorts en miljökonsekvensbeskrivning, en MKB, som undersöker om det är en betydande och avgörande förändring för miljön om man inte gör någonting.
Denna undersökningen visade att det inte skulle påverka miljön om man gjorde någonting, men att det finns saker i marken som inte är bra och att dessa måste tas bort. Miljöbalken säger att det inte blir en betydande påverkan på marken om det byggs där.
Den geotekniska undersökningen är gjord men den är inte klar då man måste se på hur bäringen för ny bebyggelse ser ut, men det anses inte vara några bekymmer med stabiliteten.
Exploatering och bygglovsprocessen väntar för att man sedan ska kunna se hur en exakt bebyggelse ska se ut, för bilderna som visas är bara "tänkbara förslag".
Framtiden kommer kräva kompletterande undersökningar då ämnen har hittats i marken.

Parallellt med denna process med husen, genomförs en översvämningsutredning som måste vara klar innan processen med dessa hus är klara.
Den utredningen säger att vattnet kommer att höjas med en medelvattennivå på 1,7 meter.
2050 beräknas den vara höjd med en halv meter.
2075 med 75 centimeter och 2125 kommer den totala höjningen att vara cirka 1,6 meter.
Alltså, om hundra år, beräknas den totalt högsta vattennivån vara 3,1 meter.
Det är detta som bygget måste ta till sig och bygga utefter.

Detta gäller i grunden för hela Hällevik, men måste beaktas när dessa hus ska byggas.
Ingenting kommer att hända över natten, utan detta kommer att bli en långdragen process genom miljödomstolen där det redan idag ligger liknande projekt och väntar. Den nationella utredningen ska vara klar våren 2025 och därefter hoppas kommunen och de som vill ha bygget att denna process ska påbörjas.

Jag gick innan mötet var slut men jag kände en överväldigande del som inte var positiva. Efter att en dam hade ett långt anförande med en egenritad karta så fick hon en spontan applåd.
Bilderna vi får se visar inte hur storleken ser ut med bakomliggande byggnation. Vi får bara se vyer från havet och det ser absolut fint ut, men det är inte bara det eller det som ligger kvar.
Mannen som höll i anförandet berättade att om vi inte antar och bygger det som finns så kan ägarna sätta dit en massa maskiner med buller och sedan höga stängsel.
Skrämselpropaganda.
Man berättar också att oavsett så ska "golvnivån" vara 3,1 meter upp från befintlig mark för att vara anpassad till framtiden. 
Jag har inget emot ägarna av marken för de är jättetrevliga.
Detta går dock bortom dem och mig som enskild person.
Detta handlar om Hällevik för hundratals år framåt.
Vilken bild vill vi ha!?

Byggnadsnämnden hade detta uppe i augusti och skrev då att den befintliga bebyggelsen ska ha en relation med havet och bygget. Man ska värna om och harmonisera med fiskebyn. Listerlandet och Hällevik är unikt med ett kulturhistoriskt riksintresse.
Jag kan inte se hur denna byggnation på något sätt tar till vara på det.

Boende på Strandvägen kommer alltså att få en mur på nästan två meter framför sina hus. Området som ska byggas kommer byggas in för att skydda mot det som kan hända om hundra år. Samtidigt ligger deras hus på mellan 0,5 och 1,66 meter över havet.
De nya husen kommer att ha en höjd på cirka tolv meter.
Känns det ok?
Hade du velat ha det framför ditt hus?
Sweco anser att det förslag med bilder och ritningar som de har lagt är ett rimligt förslag. De anser att det finns farhågor och rädslor för att något ska förstöras eller försämras i en negativ utveckling och där är vi. Där kom skrämselpropagandan.

Jag lyssnade uppmärksammat och hoppas att jag har förstått allting korrekt.
Jag anser att husen fortfarande är för höga och är det så att det måste vara en mur och en nock på flera meter så är det enda alternativet för en byggnation att man faktiskt sänker husen fullständigt.
Gör enplanshus eller röda bodar. 
Gör om området till något som passar in i den så viktiga kulturella delen av Hällevik!
Fungerar inte det?
Låt kommunen köpa upp marken och skapa ett grönområde som lockar lite barnfamiljer till Hällevik, för det behöver vi när barnantalet sjunker. Vi har inte ens en vettig lekplats kvar för den som både byns barn och skolan använde, den tog man bara bort utan att ens fråga oss!

Tänk att huset längre bort på Strandvägen väntade i fjorton år på ett bygglov.
Fjorton år för att få renovera ett hus som rasade av sig själv!
Huste på andra sidan strandvägen fick vite för att de rev det istället för att renoverade det.
Det huset hade nämligen ett kulturvärde.
Tänk vilket hån det blir mot dessa personer med dessa schabrak!

Jag kommer att skicka in mitt klagomål och anser ni också att det kan förändras och göras mer rimligt i proportion till vad vi vill spara inför framtiden?
Maila detta till planochbygg@solvesborg.se
Senast den 7 oktober!
De var på plats från kommunen, även den kända journalisten från BLT, så vi får se deras sammanfattning. Här var min och mina egna åsikter i slutet.
Jag vill inte ha en modern tolkning på ett historiskt fiskeläge.
Jag vill bevara det gamla som vi redan uppmärksammas för i det kulturella Sverige.