fredag 2 december 2011

Rasism

Rasism är en indelning av människor i ett hierarkiskt system av raser, där vissa raser ibland tillskrivs moralisk rätt att härska över andra.

Begreppet rasism används ibland, något felaktigt, för att i överförd bemärkelse beteckna ett synsätt, ett sätt att behandla människor, och/eller en samhällelig struktur. Liknande men inte fullt ut rasistiska synsätt kallas ofta för främlingsfientlighet. Huruvida människoraser existerar är ett kontroversiellt område och det har inom västvärlden under samtiden avfärdats på grunder av mellanfolklig genetisk likhet.

FN:s konvention om avskaffande av alla former av rasdiskriminering definierar rasdiskriminering som:
” ...varje skillnad, undantag, inskränkning eller företräde på grund av ras, hudfärg, härstamning eller nationellt eller etniskt ursprung, som har till syfte eller verkan att omintetgöra eller inskränka erkännandet, åtnjutandet eller utövandet, på lika villkor, av mänskliga rättigheter och grundläggande friheter på politiska, ekonomiska, sociala, kulturella eller andra områden av det offentliga livet. „
— FN:s konvention 2, 3

Ovanstående text är tagen från Wikipedia. En vän visade mig idag ett klipp från Avpixlat och jag blir helt mörkrädd. Klippet är från Frankrike och visar hur en vit kvinna blir slagen och sparkad på av färgade män. Någon som reagerat på detta har skrivit till alla ungdomspartierna för han tycker det är sjukt att det ska få gå till så men när det går upp för partierna att det är en vit kvinna anser de inte att det är rasism bara för att kvinnan är vit. Hade det varit tvärtom hade det varit rasism. Nu vet jag att Avpixlat drivs av Sverigedemokraterna men det spelar ingen roll för filmen behöver ingen översättning. Det är sjukt! Och jag hade tyckt att det var lika sjukt om det varit tvärtom. Det sjukaste är att reaktionen är att ingen vågar säga någonting för rädsla av att bli kallad rasist. Kolla definitionen ovanför, "varje skillnad på grund av ras, hudfärg.." jag bryr mig inte om ifall tjejen var grönprickig och killarna rödvitrandiga för det är sjukt att inte kunna säga något.

Sjukt är också att jag vet att det är tabu att skriva någonting om detta och att risken att jag kan få skit av någon för att jag skriver detta är stor. Jag tror att efter den fruktansvärda slavhandeln och Apartheid med mera så har alla dåligt samvete och känner därför att man inte kan säga någonting. Ett barn som har farit illa blir inte hjälpt av att man blir daltad med, barnet ska ha samma regler som alla andra. Det ska vara lika för alla, vilken hudfärg man än har.