tisdag 26 februari 2013

Aktivitetshus i Sölvesborg

För några månader sedan hade jag förmånen att få följa med på studiebesök till Skurup och deras Gummifabrik. Namnet kommer, om jag inte missuppfattade det, från att byggnaden tidigare hade varit just en gummifabrik. När jag var där hade det under cirka tre års tid varit en fritidsgård där. Jag blev så otroligt fascinerad av detta stället!
facebook.com
Varför fanns inte detta när jag var yngre?
På många hundra kvadrat hade ungdomar möjlighet att "hänga", ha ett rum med stora speglar, lana, spela dator, tv-spel, där fanns en kiosk med cafédel, två inspelningsstudios, gym, duschar och en fast scen för uppträden. Jag kan ha missat något.
Det var ett komplett ställe för ungdomar!
Detta är nu påväg till Sölvesborg och den gamla skofabriken håller på att inredas för ett liknande ställe. I Gummifabriken fanns inte ett endaste pennstreck på en vägg och det kändes nytt trots att det då var tre år gammalt. Anledningen var alla barn och ungdomar fick skriva på ett kontrakt och ville de låna spelkonsolen eller studion var de tvingade att lämna något i pant. Föräldrarna var även de med på detta. Efter att ha visat upp saken de lånat hel och ren fick de tillbaka sin pant. Ett riktigt enkelt men bra system.
Det som förundrade mig mest var även att detta innebar en satsning för något annat än idrotten som i vanliga fall är det som dominerar fritidsaktiviteterna. Fram för skapandet och musiken!
Jag är nog estet längst in.

Samtal förs även med kommunens olika företag för att samordna så mycket som möjligt. Sölvesborgs boxningsklubb och Budo ligger redan i byggnaden.

För er som har ungdomar i Sölvesborg med omnejd så finns det möjlighet att på lördag komma på öppet hus i gamla skofabriken i Sölvesborg för att se hur det kommer se ut och ge ungdomarna en chans att påverka densamma. En fantastisk möjlighet!
Det öppnar klockan tio och jag hoppas många kommer och tar sin chans att påverka.

http://www.skurup.se/gummifabriken