måndag 11 februari 2013

Hästkött i färdigmat.. ett problem?

De sista dagarnas hysteri kring att det finns hästkött i viss mat har för mig nått oproportionella höjder. Min första tanke är att ok, det är hästkött i den färdiga lasagnen.
Vem dör av hästkött?
Jag har inte en aning om vad det är jag har stoppat i mig på alla resor men dött har jag inte gjort.
Jag har förmodligen ätit en hel del saker som jag inte ätit om jag vetat vad det var.

Den första dagen detta kom upp på nyheterna var anledningen till hysterin att det kunde finnas fenylbutazon i hästkött vilket kan vara farligt för människor. Det är om jag förstår det rätt ett bedövningsmedel för hästar.
Där kommer min NO-lärare in igen. I vilken mängd är det farligt?
Allt är farligt i en för stor mängd så man ska tänka själv och göra det förnuftigt.

Detta med fenylbutazon har dock helt försvunnit de sista dagarna och nu handlar det bara om att det var just häst i maten. Jag förstår och tycker det är fel när innehållsförteckningen inte stämmer för det ska den göra men i detta fall kan jag inte se vari den stora faran är. Människor har ätit hästkött.
Skulle det vara någon skillnad på vilket djur man äter?
Min andra tanke är att vem i hela världen köper färdigmat överhuvudtaget.
Jag gör det aldrig. Mitt kontrollbehov ser till att det inte går. Jag skulle aldrig äta någonting som görs färdigt på en fabrik. Jag kan ha problem att gå ut och äta på en restaurang. Det finns för många länkar som kan vara felande för att det ska passa mig.

Jag hade utan problem kunnat bli vegetarian och aldrig mer äta kött. Det hade inte stört mig alls men jag tror inte det är bra för kroppen att helt sluta äta kött. Jag tror det är viktigt att ha en varierad kost även om min kost till största del består i grönsaker och frukt.
En sak är dock säker och det var det innan detta hände också. Jag kommer aldrig köpa fryst färdigmat. Det är inte mat som det går att leva på enligt mig.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/hastkottsharvan-vaxer-allt-mer_7897432.svd
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16215299.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16202451.ab