lördag 16 februari 2013

Eden och Kapten Klänning

imdb.com
Jag älskar att se filmer med bra slut och utöver det filmer som är baserade på sanna händelser. När de verkligen är det. Filmen Eden är förmodligen en film jag skulle trott var en påhittad historia om den inte var så verklighetstrogen och gav liknelser med Kapten Klänning här i Sverige.Det är skrämmande.

Det beräknas att upp till fyra miljoner människor på jorden utsätts för trafficking varje år. Av dessa är ungefär 85% kvinnor och hälften av dessa är under arton år och därmed barn. Erfarenhet har fått mig att inse att det är högst sannolika siffror även om jag inte vet exakt. Ingen vet.

Detta är tyvärr väldigt obekvämt i ett modernt samhälle och det skrämmer bort människor. Det är den anledning jag ser till att det har skett förändringar. Vissa saker minns man tydligare än andra. Jag minns den obehagskänsla som kom när mina föräldrar berättade att affischerna fulla med barn på flygplatsen i Alicante alla var barn som hade försvunnit. Affischen jämte visade ansiktet och signalementet på de kända pedofiler som fanns i området.Ytterst få av dessa barn kommer någonsin till rätta.
Jag tror inte för en sekund att problemet inte finns kvar utan min övertygelse är att det var obekvämt för oss turister att se och känna detta. Man kan ju verkligen undra vilket som är bäst för barnen.
Som de två lintottar jag och min syster var fick vi överhuvudtaget inte släppa våra föräldrar ur sikte och på offentliga platser höll man i handen. Många år efter detta när vi var tonåringar hände det som inte skulle hända. Det hände inte oss men en av grannarna som var ute med hunden. Hon hade tur att Guardia Civil råkade köra förbi när de försökte dra in henne i bilen och hon klarade sig undan med rena förskräckelsen. Hon skulle gå över vägen. Spanien är mitt andra hem och jag skulle utan problem kunna flytta dit men jag litar inte på någon. Det gör jag oftast inte här hemma heller men här behärskar jag språket betydligt bättre.

Filmen Eden handlar om en halvkoreansk tjej som efter att ha jobbat i sin mammas affär går ut med en kompis. De kommer in trots att de är för unga och en ung kille visar sitt intresse och erbjuder henne sedan skjuts hem. Det är början på helvetet.
Hon säljs till människohandlare, blir nerdrogad och intvingad i prostitution. Hon gör allt för att ta sig därifrån men inser till slut att hon börjar bli för gammal för att de ska vilja ha henne kvar. Hennes öde kommer vara en plats i öknen där ingen kommer hitta henne så hon väljer att börja samarbeta med de som förstört hennes liv. Från det att hon kommer in är det en äldre herre som är snäll vid henne men som förklarar för henne att hon ska göra som de säger för annars dödar de henne direkt.
Denne vänlige herre är sheriff i countyt och har genom det full kontroll på allt som sker.
Kapten Klänning blev skrämmande verkligt med detta.

Filmen är fruktansvärd men jag betvivlar inte att det finns människor som kan behandla andra männsikor på detta sätt. Jag ska för en gångs skull inte skriva hur den slutar men jag tycker den är bra så det är inte så svårt att gissa.

Nedan finns en länk till en intervju med den riktiga Eden.
Jag tror Chong Kim och tror inte att detta är något som någon hittar på för att få uppmärksamhet.


Trailer till Eden:
https://www.youtube.com/watch?v=DF_ks12_sTQ
Intervju med Chong Kim:
http://www.youtube.com/watch?v=5p8XdrFYTMg
http://sv.wikipedia.org/wiki/M%C3%A4nniskohandel