torsdag 14 februari 2013

Heja Påven!

Vissa saker gör att jag faktiskt tänker om lite. Påven slutar! Sist det hände var 1417.

Det har alltså inte hänt sedan vi (och då menar jag oss från Blekinge och Skåne som under denna tid tillhörde Danmark) hade Erik VII, mer känd som Erik av Pommern (Erik XIII i Sverige), som kung. Han var den man som gjorde Köpenhamn till huvudstad och han grundade Landskrona. Han gjorde även att Malmö stad fick sitt griphuvud som sedermera blev Skånes landskapsvapen.
Det är nästan 600 år sedan.

tonakaistudio.com
Så lång tid har det alltså tagit för en Påve att komma fram till att han inte orkar med sitt jobb. För mig är det helt absurt att någon ska sitta på sin post fram till den dag personen går vidare oavsett inom vilket yrke jobbet är eller vilken religion denne tillhör. Ingen är oumbärlig och alla kan bytas ut. Varför inte ta en trettioårig påve denna gång?
Så kan han, eller hon, sitta så länge denne person känner för det!
Benedictus XVI har verkligen tagit ett stort steg när han erkänner sig besegrad av åldern och gör han det för sin religions bästa är detta något stort.
Min liberala syn till mycket gör att inte många av mina tankar fungerar ihop med vad påven har sagt. Detta tycker jag dock var riktigt bra!
De äldre herrarna som tycker de är oumbärliga finns tyvärr på väldigt många platser och jag önskar att fler av dem tog samma beslut. De borde helst ta det lite tidigare. Det finns annat i livet än att jobba. Ingen vet hur länge de lever och att jobba fram till sin död... ja.. vad skulle svenska facket sagt om det?

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5439427
http://www.sydsvenskan.se/varlden/paven-haller-sin-sista-massa/
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16234674.ab