torsdag 28 februari 2013

Dax att införa aktiv dödshjälp om exakt dag ska anges

Det är så lätt att skylla på en myndighet när något är fel. Jag försvarar verkligen inte försäkringskassan och kan inte deras regler men vissa saker är sunt förnuft. Ren och skär mänsklighet. Att begära ett dödsintyg, för att få ut sina pengar, borde vara tabu för vilken normalt funtad människa som helst. Så länge personen i fråga inte har bestämt sig för att åka utomlands och få aktiv dödshjälp eller planerat sitt självmord kan de omöjligt veta när deras egen död ska inträffa.

Som jag ser det är detta inte försäkringskassans regler utan enskilda handläggares önskan. Det säger sig själv att man inte gör så. Lika lite som att man som busschaufför och har glömt en elev i bussen inte bara släpper av denne i skogen. Då går det inte att skylla på bolaget. (Stod i BLT för ett par veckor sedan) Det är en enskild person som gjort fel. Jag kan inte säga att det är så i försäkringskassans fall men jag kan gissa att det är så.

Jag tycker man ska vara rättfram och ärlig men ibland fungerar det inte så. Vissa saker är bättre att lägga fram på ett fint sätt. Att fråga någon som är i princip dödsdömd om ett intyg är som att kapa fötterna på den personen. Hur kul kan det vara för denna person som med all sannolikhet lever på hoppet om att klara sig, att få ett papper med sin egen dödsdom på?

Dessa personer finns inom alla yrken. De som inte borde vara just där utan på ett annat ställe där de inte behövde ha så mycket kontakt med andra levande människor. Kommer man så långt att man ser andra personer som ett papper är det dax att byta jobb. Bakom varje personnummer finns en levande person av kött och blod.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5456473
http://www.forsakringskassan.se