söndag 3 februari 2013

Lägre pension till riksdagsledamöter

Framöver kommer riksdagsledamöter bara att få omställningsstöd i två år sedan måste de ha hittat ett nytt arbete. Helt ok tycker jag! Ingen ska kunna leva på gamla meriter en längre tid och med tanke på att det är arbetslinjen som ska gälla tycker jag att den ska gälla alla.
De som väljs in i riksdagen från och med 2014 är de som kommer märka av detta. De som suttit sedan tidigare kommer kunna gå efter de gamla reglerna.

För mig är detta väldigt konstigt. Jag förstår att det är svårt att införa regler retroaktivt men jag känner ändå att jag tycker det är konstigt att det ska bli någon slags gräddhylla. Skulle det vara svårare för de som suttit sedan ett tidigare val att skaffa ett nytt arbete än för de "nya"?
Det ska väl vara lika för alla?
Mitt parti tycker de nya reglerna är bra men jag hade gärna gått ett steg längre. Jag ser det inte som ett skydd att man haft en post länge. Jag förstår att det kan kännas som ett stort steg att gå från en riksdagslön men samtidigt vet alla som får äran att sitta på en riksdagsplats att det endast gäller fyra år. Det gäller att varje enskild individ tar ansvar för sin egen ekonomi.

Under tiden jag var student och enligt alla normer ska ha det riktigt dåligt kunde jag spara ihop till en då nästan ny bil samt topplånet på huset själv. De pengarna sparade jag på somrar, jular och helger då jag jobbade. Inget konstigt i min värld. Jag visste vad jag ville och hade förmånen att kunna bo kvar hemma hos mina föräldrar. Jag fick bo kvar hemma och även om det inte alltid var roligt så hade även jag precis som alla andra valet att studera någon annanstans men jag valde den högskola som låg närmst. Hade jag inte kunnat det hade jag förmodligen inte kunnat spara lika mycket men en av sakerna utan problem. Utöver att jag sparade kunde jag för de injobbade pengarna resa tre till fyra gånger om året på längre resor.
En riksdagsledamot bör ha ut runt 40.000 i månaden. Ge mig den lönen i två perioder så kommer jag vara skuldfri sen. Det gäller att rätta sig efter de inkomster man har. Jag tycker att man ska unna sig saker men trots det ska man kunna ta ansvar för sin egen framtid.
Det hade inte stört mig att strama upp reglerna ytterligare.
Som förtroendevald ska man vara ett bra föredöme och leva som man lär.

http://rod.se/h%C3%B6gst-tv%C3%A5-%C3%A5rs-pension-till-ledam%C3%B6ter