fredag 8 februari 2013

Det är din tur när den andre har talat till punkt.

För mig är debattprogrammen på tv väldigt viktiga för att följa med i debatten. Det är inte alltid jag håller med mitt eget parti, sällan jag håller med andra partier, vissa "ämnen" kallar jag inte ens ämnen och endel människors åsikter gör att jag undrar om vi överhuvudtaget bor på samma planet.
Oavsett så är det för den som är engagerad inom politiken att följa med.

Igår var det Debatt. Vissa ämnen tycker jag är intressanta, andra inte. Gemensamt med alla debattprogram är att många pratar i munnen på varandra. Detta är media.  Jag förstår att det kan finnas mycket känslor kopplade till ett ämne för vissa människor. Jag kan ändå inte förstå varför programledaren väljer att konstant avbryta vissa personer medan andra får prata fritt hur länge som helst. Är det skillnad på person och person eller väljer då programledaren vem som ska få göra sig hörd!?
En man från republikanska föreningen fick igår prata helt fritt en lång stund om hur fruktansvärt det var att Viktoria var på gaygalan. Detta är ett ickeämne i min värld. Vem bryr sig var hon är?
Helt klart inte jag och vill hon gå på en gaygala så gör det. Jag tycker lika mycket om vårt kungahus ändå och jag tycker det är bra att de visar att de är vanliga människor.

I min uppväxt har jag fått lära mig att jag har två öron och en mun. Lyssna mer än du talar.
Jag kan inte påstå att det alltid hjälpt då jag oftast har väldigt svårt att vara tyst överhuvudtaget. Särskilt när det är ett ämne jag tycker är intressant.
I skolan får eleverna aldrig prata i munnen på varandra. Handen ska räckas upp och när man fått ordet pratar man. Det handlar om respekt. Respekten att andra människors åsikter är lika mycket värda även om man inte tänker och tycker likdant.

Gemensamt för alla de debattprogram som finns i vårt avlånga land är att människor konstant avbryter varandra. Mina elever tittar inte på dessa programmen men det finns många andra som gör det. Ofta är det politiker med. Ska inte de visa att de är förebilder i vårt land?
Jag tycker att samma ska gälla för alla. Alla människors åsikter är lika mycket värda oavsett vad de tycker. Antingen ska programledaren då avbryta alla och ställa om samma fråga många gånger till alla eller helt enkelt låta alla tala till punkt. För mig är det sunt förnuft.
Jag förstår att det kan vara svårt att låta alla prata så länge de hade velat för många av de som är med i dessa program hade lätt kunnat förvandla det till en monolog där enbart den personens åsikt fördes fram. Jag har ingen enkel lösning men jag tycker att det borde förändras.
Respekten för andra människor och deras åsikter, oavsett vilka de är, måste genomsyra samhället och då främst media som är en av de ledande inom all opinionsbildning i Sverige.

http://www.svtplay.se/debatt