måndag 18 februari 2013

EU och extremism

De mänskliga rättigheterna är viktiga. Väldigt viktiga.
För mig innebär de att alla människor har samma värde oavsett vilket land de bor i, ålder eller åsikter.
Vi är alla människor och ska därför ha samma rättigheter.
Likaså samma skyldigheter.

För mig är detta en av de bra sakerna med EU.
Jag tror Sverige är för litet för att kunna bemöta extremism från alla kanter ensamma.
Många gånger känner jag att EU petar i för mycket saker och vill införa saker som för oss i Sverige varit reella i många år. De mänskliga rättigheterna är dock en sak som måste föras fram genom samarbete. Genom ett samarbete tror jag vi förbättrar för fler människor.

Alla människor i hela världen har samma rättigheter men långt ifrån samma möjligheter. Det är lätt att säga att alla ska ha det lika men förutsättningarna är extremt olika beroende på var man är uppväxt och hur familjeförhållandena ser ut. För de som inte har samma tur som jag själv haft med föräldrar som bryr sig och ställer upp gäller det att skolan stöttar upp genom att varje barn ska få verktygen att förändra sin egen framtid. Det krävs mycket för att förändra ett invant beteenden.
Länken från youtube är till filmen 8 Mile med Eminem. Den filmen förändrade mycket i mitt sätt att se världen och att tänka om. Att växa upp i Detroits slum kräver att du ska ha en egen vilja och ett psyke som klarar att ta dig där ifrån. Inte nog med att du ska acceptera din bakgrund och ditt liv så måste du ta ett steg och förändra framtiden. Gör dina egna val. Många barn ställs i tonåren inför detta och jag tror att ett bra samarbete inom EU och främst skolan är ett sätt att hjälpa dessa individer.

https://www.youtube.com/watch?v=axGVrfwm9L4

I världen idag finns det både vänster och högerextremister som tar sig fram och jag tror ingen mer än de själv tycker detta är bra. Ingen vill se en ny Lenin, Stalin eller Hitler i Europa och det bästa sättet att inte få det är genom upplysning och kunskap.
För mig finns det bara ett sätt att verkligen stoppa extrema krafter att ta sig fram och det är ett öppet samhälle i den bemärkelse att allt ska fram i ljuset. Både bra och dåliga saker.
Det ska inte finnas några dokument som ska tystas och låsas in i många år.
Släpp fram allt och förklara varför.
Genom upplysning och kunskap kan man förändra världen.
Endast genom att få alla verktyg kan människan bilda sin egen uppfattning.

http://rod.se/extremism-i-parlamenten-v%C3%A4xande-hot
http://rod.se/oro-f%C3%B6r-extremism-i-eu