tisdag 12 februari 2013

Fler övervakningskameror i Sverige?

Regeringen har nu ett förslag som innebär att fler ska få sätta upp övervakningskameror utan tillstånd från Länsstyrelsen. Detta skulle inte innebära att en privatperson skulle kunna sätta upp en kamera hur denne vill utan tanken med förslaget är att exempelvis banker och uttagsautomater ska kunna övervakas utan något speciellt tillstånd. Blir förslaget verklighet innebär det att dessa kameror kan sättas upp och sedan endast anmälas att de är uppsatta.

Det nya förslaget tar också upp att detta ska innebära att de som blivit filmade utan sin vetskap ska ha rätt till skadestånd. Exempel på ett sådant tillfälle är om någon filmat dig i ett omklädningsrum utan att du visste om det. Vem som helst ska inte kunna sätta upp en kamera och en kamera som riktas mot allmänheten ska även i fortsättningen, enligt förslaget, vara tvugna att få ett tillstånd.

http://rod.se/skadest%C3%A5nd-vid-kamera%C3%B6vervakning-kan-bli-m%C3%B6jligt

Jag är inte väldigt glad i övervakning då jag anser att det kan vara kränkande. De gånger jag sett program från till exempel London blir jag dock väldigt impad. Det är inte lätt att vara tjuv i den staden då den är övervakad dygnet runt från alla vinklar. Jag kan inte se ett fel i det.
Så länge man har rent mjöl i påsen ska det inte vara några problem.
Jag kan se fler fördelar än nackdelar av ett övervakat samhälle. En stor nackdel är helt klart om fel person skulle få tillgång till kamerorna men samtidigt lever vi i en datorvärld där allt man gör kan följas. Det är nog en vanesak och jag tror att den generation som är på frammarsch i Sverige har mindre problem med det än den äldre då de är uppvuxna i ett samhälle där all information finns tillgänglig.