onsdag 8 november 2017

Upsidedown-world.

Biafrabarn.
Så kallades de utmärglade barnen med stora magar när jag var liten.
Jag har som vuxen läst mig till att de kallades så för att det var en liten kristen del som bröt sig ur Nigeria på sjuttiotalet och militären bestämde sig för att svälta ut dem.
Utseendet var så speciellt och just den stora magen jämte de taniga armarna och benen är
saker som sätter sig innanför ögonen.
svt.se

Ny forskning visar nu att världen aldrig har varit som den är nu.
Aldrig förr har så många varit undernärda och feta samtidigt.
Samtidigt som vi i väst äter oss rundare och rundare är svältkatastroferna i världen ett faktum. Barn dör och världen ser bara på.
De fick ingen stor kampanj även om de hade behövt det.

Serien Stranger Things berättar om Upsidedown som är platsen där allt är mörkt. Så kan man se på denna verklighet. Samtidigt som mångas stora bekymmer är vem som ska göra vad på julbordet finns det de som inte ens får mat varje dag och vad gör vi för dessa människor?

I hela mitt liv har det alltid funnits en sak som har drivit mig och det är barnets rätt.
Barnets rätt till ett bra liv med allt det inkluderar.

Fetma är ett stort bekymmer i västvärlden.
Feta barn är just det på grund av en kost som inte går hand i hand med hur mycket de rör sig och det är i princip aldrig exempelvis skolans fel att någon blir väldigt överviktig. Det är nästan helt uteslutande hemmet som rör sig för lite och tillåter för mycket.
I Sverige har vi ändå turen att ha en väl fungerande skolhälsovård som väger barn i riskzonen. De får sedan hjälp både med dietist och hur de ska tänka angående sin tallrik.

Barn i utsatta länder har tur om Unicef dyker upp och kan hjälpa dem.
Barnen som svälter har tur om någon kommer och engagerar sig.

Det är nu några kommer kräva sockerskatt.
Efter alla år som kassörska tvivlar jag på att det skulle hjälpa.
Att man handlar mycket godsaker handlar nämligen främst om hur man tänker och inte på ekonomin. De som inte tänker ekonomiskt kommer inte förändra sitt levnadssätt ändå.
Jag tänker att detta ligger mycket på föräldrarna och BVC tillsammans med skolhälsovården.
Det jag ser är att man skulle ha tuffare regler för feta barn är en form av misskötsel vilket gör att dessa familjer främst behöver hjälp men i förlängningen, om det inte blir bättre, ska de kopplas till socialtjänsten. Dessa barn behöver nämligen även dem ett drägligt liv.

Att barn svälter och dör på grund av näringsbrist är för mig mycket värre än fetman och jag tycker det är skrämmande att det kan se ut såhär på vår jord 2017.

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/miljoner-manniskor-ar-undernarda-eller-feta