fredag 24 november 2017

Överhetens nobel.

Åkesson är nu inte längre ensam.
Kulturprofiler som har anklagats för sexuella trakasserier är inte heller välkomna till Nobelfesten.
Ja, vad är väl en bal på slottet?
svt.se

Jag bojkottade allt vad Nobelfesten heter när de valde att ta politiskt ställning.
För mig är det nämligen fel att döma människor utifrån vilka åsikter de har och det står jag för. Jag bryr mig inte om vad människor tyckte i sin ungdom eller vad de hittade på för bus för enligt mig ska jag döma dem för vilka de är idag.
Att döma är inte heller upp till mig.
Har jag gjort något som kan anses vara brottsligt ska jag anmälas och sedan antingen dömas eller frias av en rätt. Detta anser sig Nobelstiftelsen stå över.
En person som anklagats för att ha trakassera andra människor får nu inte längre delta på festen.

Nobelfesten ska vara en fest för felfria människor som tycker rätt.
Är det så vi vill ha det?
Problemet blir nu att de dels väljer bort människor som de inte anser tänker rätt och dels människor som är anklagade men inte dömda för ett brott.
Om jag anklagar de ansvariga för Nobelfesten för att vara trångsynta, är inte de heller välkomna då? Eller vems talan är viktigast?

Det är fullt möjligt att den anklagade kulturprofilen är en person med taskig moral och dålig insikt i normalt beteende men personen i fråga är inte dömd för brottet.
Osmaklighet är nämligen inget brott.

Svensk media leker sedan ett tag tillbaka bödel och nu hänger en av världens största fester med.
Samtidigt är det så att människor kan bjudas till festen trots mycket märkliga åsikter, bara de är tillräckligt fel. Statsråd med "fel" åsikter, journalister som verkligen har valt färg eller forskare från samma område och land som en vinnare kan mycket väl få komma på festen trots att de kanske inte ligger helt i linje med vårt tänk.
Demokratin är inte alltid nummer ett.
Men det kan vara helt ok bara de inte röstar på sverigedemokraterna eller har blivit anklagade för att ha trakasserat någon.

Vi lever i en märklig värld.

https://www.svt.se/kultur/kulturprofilen-portas-fran-nobelmiddagen