fredag 17 november 2017

Dumt men inte olagligt.

Ordet neger är inte olagligt att använda men högst olämpligt i många sammanhang.
Som lärare anser jag det vara en stor miss att ha med det i ett undervisningsmaterial.
Min gissning är att det är någon som tagit ett gammalt, väldigt gammalt, material och inte tittat på vad de har gjort.
svt.se

Jag är en språknörd och har nog varit hela mitt liv.
Jag har läst åtskilliga språk och tycker det är roligt att läsa om hur grammatiken förändras och svänger. Vissa saker tycker jag är fel, andra inte.
Jag anser inte att ordet "neger" är ett negativt laddat ord men det beror helt på hur man säger det. Lägger du till nedsättande ord som förstärker i negativ bemärkelse blir det ett ord som du blir dömd i rätten för. Ett exempel är "jävla neger" vilket är ett starkt nedsättande ord.

För många år sedan var det en utbytesstudent i bekantskapskretsen.
Personen i fråga kom från de södra staterna och i diskussioner hade han helt olika sätt att se det på. Sa du "nigger" var det kränkande medan "neger" var ett sätt att beskriva hur någon såg ut.
Jag har läst spanska under många år och precis som i svenska språket kommer ordet från latin.
I Spanien heter fortfarande svart "negro" och är inget konstigt ord.

En av mina favoritartister, som själv är svart, benämner sig själv som en "nigga" utan att för den delen vara negativ mot sig själv. Lil Wayne är kanske inget alla lyssnar på men jag gillar musiken och ordet finns med i flera texter.
"Nigga" är knappast det värsta ordet han använder i sina texter heller men det beror på hur känslig man är.

Jag tycker de sista årens hysteri är just det. Hysteri.
Piraten skrev att du inte kunde säga stoppnål utan att någon enögd jävel tog det åt sig och jag anser att har rätt trots att han har varit död i så många år.
I rädslan för att förknippas med vår historia tror man att allt jobbigt bara försvinner om man låtsat att det aldrig har existerat. Jag har haft elever som har frågat om ordet "neger" och då brukar jag säga som det är. Ordet används i princip inte längre då det finns de som tar illa vid sig och sedan förklarar jag varför. Berätta om hur Européerna förslavade Afrika.
Berätta vad vi gjorde med dessa människor så att eleverna får en förståelse för då slutar de självmant. Jag tror inte på förbud och rättande utan på samtal och förklaringar.
Att tro att den där stoppnålen är överallt är dock överdrivet.

Jag anser att alla kan göra misstag och den som läser mycket vet att det inte kommer hända någonting med att en lärare använder detta ord. Du måste sätta ordet tillsammans med ett annat ord som är negativt för att det ska anses vara olämpligt. Att använda ordet som sig självt, anses fel men är inte olagligt och inget man kan bli dömd för.
Det blir som vanligt så att de tomma tunnorna skramlar mest för vem är snabbare på att vara bödel än alla de oskyldiga och felfria människor som finns i vårt land?

Jag hade aldrig använt detta ord i min undervisning och anser att det största felet som hänt här är att läraren helt enkelt inte bara backar när det kommer kritik.
Personen ifråga har inte kollat vad den delade ut och då är det bättre att erkänna det än att stå på sig och anse att man har rätt. Sedan hade inte jag gått till media med det för det visar för mig på att det kanske inte är saken i sig som är viktig utan uppmärksamheten.
Det kanske är dags för ytterligare en #hashtagg?

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/laxa-inneholl-krankande-ord-sonen-var-tvungen-att-gora-laxan