torsdag 23 november 2017

Lappar hit och dit.

Alla ord med "neger" har tagits bort för att det finns de som känner att detta är stötande. Samma diskussion kanske nu även är på väg upp gällande ordet "lapp".
Jag tänker som tidigare, att det är vad man lägger i ordet som gör om det är ok eller inte men min uppfattning är att de flesta idag säger Same istället för Lapp.
Problemet blir alla de ord som innehåller densamma.
svt.se

Vad ska lapphunden kallas?
Lappkast?
Lappland i sig eller Lappugglan?

Det skulle självklart gå att ta bort allt som stör någon men samtidigt har vi sett, på sista tiden, att det alltid finns något som stör någon. Jag har ytterst svårt att se gemene man mena något illa när de säger att de ska åka till Lappland.
Få, tror jag, tänker det som Lapp-land utan som ett helt namn.
Varför göra det till något dåligt?

Jag bor på Listerlandet.
Jag vet inte hur många gånger jag har fått förklara för människor att det här med "Listersjukan" inte finns. Det är ett påhitt från Hitlers företrädare och när jag berättar det brukar människor backa och säga att de inte tänker så. Nej, det är klart.
Okunskap är jobbigt.
Jag skulle dock aldrig skämmas varken för att jag kommer från Listerlandet eller för att min familj bott här sedan länge. Jag är halvskåning men skäms inte för det heller.
I grunden är jag vallon och det stör mig inte det heller.

Jag förstår att det säkert finns de som stör sig på att man säger "lapp" men är det så farligt?
Man kanske ska känna sig hedrad att hela stora Lappland faktiskt är döpt efter vår ursprungsbefolkning. Jag skrev ett av mina arbeten inom samhällskunskapen om just Samerna och jag är den största respekt för dem.
Jag anser att staten ska backa.
Det måste dock finnas lösningar som gör att alla blir nöjda.

Känner någon sig oerhört förolämpad av att ett namn som "Lapphund" används, ge oss ett annat förslag och lobba för det. Det måste ligga i de som stör sig, i deras intresse att förändra om det ska ske. För mig är inte lapp ett hemskt ord men jag använder same om jag pratar om samerna.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/har-ar-orden-som-kan-bli-foremal-for-diskussion
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/ska-alla-ord-med-lapp-strykas