onsdag 14 april 2021

Moraliskt riktigt?

Ytterligare en gång, så har nu Yasin nominerats och denna gången är det till en Grammis för sina texter. Bara det går att diskutera, men sedan kommer den moraliska faktan.

Att Yasin sitter inlåst i väntan på en rättegång som pekar ut honom till väldigt mycket brott, spelar ingen roll. Att han åtalas för stämpling till kidnappning av en konkurrerande artist, det är oviktigt.
Är det då oviktigt på grund av hans utseende eller hans musik?
Väljer man att ändå nominera honom på grund av det han är?

Grammisjuryn anser att den konstnärliga presentationen måste bedömas utan att på något sätt ta hänsyn till brott som personen är misstänkt för. Skulle de ta hänsyn till detta så skulle det betyda att att gränsdragningen hade blivit moralisk och godtycklig, varpå det inte hade känts bra för juryn.
Ok. Stämpling till kidnappning är inte en så farlig sak.
Var går då gränsen?

Om en pedofil skriver bra musik, skulle den då sändas utifrån att det är en konstnärlig presentation?
Jag tvivlar.
Samtidigt är det ju faktiskt så att det häromdagen kom nya regler för presstödet.
Det kan man inte få om man sprider desinformation, vilseleder vetenskap eller uppmanar till brott. Samtidigt hyllas den som sjunger om sina brott och det är det helt ok att skriva om.
Sverige har plötsligt fått en moralkarta som inte är av denna världen.

Du kan sjunga om det du gör och begå brott, men det beror på vilket brott, vem som begår det och vilken tidning som publicerar det. I andra fall räcker det att någon anklagar dig för ett brott, så är din framtid förstörd inom public service.

Jag tycker att man ska skilja på sak och person, men anser inte att media gör det.
Vi hade en rad kändisar som blev anklagade för att ha tafsat eller haft sex med kvinnor, och de är än idag ute ur rampljuset. Det kanske är dags att nominera dem också?
Någon bra kategori kan de säkert passa in i..

Jag anser att detta är problematiskt då media inte gör samma bedömning för alla människor. Man måste använda samma tumstock oavsett vem det gäller.

https://www.svt.se/kultur/grammisnominering-till-atalade-yasin