torsdag 15 april 2021

Saklig rapportering?

Jag förvånas ständigt över hur man väljer att lägga upp nyheter.
TV4 har denna gången gjort ett inslag där man berättar hur bra vaccineringen mot corona går i Rwanda. Ett litet land mitt i Afrika.
Man filmar och visar hur människor vaccineras och flera intervjuas.
Det man inte nämner är att dessa länder har ett oerhört bra system sedan tidigare och då handlar det inte om corona, utan om en sjukdom vars dödlighet är betydligt högre.

I Sverige sprider man nyheter om hur många som har smittats istället för hur många som har dött. Det blir nämligen bättre siffror på det då antalet döda är lågt jämfört till hur många som fått smittan. Under två procent kommer dö, vilket är lågt för en sjukdom.
Ebola ligger på över femtio procent men många gånger upp till nittio procent.
Det glömmer reportern i inslaget.

Att Rwanda med angränsande länder har drabbats av ebola sedan 1970-talet.. det säger man inte heller. En våg på sjuttiotalet, en på nittiotalet och sedan de sista från 2000 till häromåret.
Det är alltså en sjukdom som har funnits väldigt länge och tänk, ändå finns inget vaccin.
I över femtio år har en sjukdom med upp till nittio, 90%, procent fått härja fritt.
Corona är som ett piss i Mississippi för dem!

Trots den fakta som finns, så envisas människor med att reagera som om corona ger en nittio-procentig dödlighet istället för två. 2%.
Men vad lägger vi istället tid på?
Jo, men någon har hittat på att det är tafsardagen idag, vilket har genererat mail till alla kommunens anställda. Denna livsviktiga händelse måste det rapporteras om, för ebola.. vad är det?
Det är nog dags för att skriva artiklar om alla som trotsar bestämmelserna och närmar sig någon annan trots corona. Det finns ingen mer som den. 

Det finns allvarliga saker som händer i världen, hela tiden.
Fokusera på det!