söndag 11 april 2021

När kulturen plötsligt kritiserar sig själv.

Plötsligt händer det där som ingen med normalt tänk tror ska hända.
Kulturen börjar plötsligt kritisera sig själv.
Godhetsdyrkandet har plötsligt fått två sidor!

Det som tog udden av allting var det faktum att Yasin fick pris och hyllades, medan andra utpekade brottslingar nekades pris. Debatten kring detta gick sedan varm, då det plötsligt visar sig att det inte är så tydligt vad som är rätt och fel. Att som man bli anklagad för sexuella övergrepp fast att du inte är dömd, är tydligen värre än om du sitter i en rättegång anklagad för kidnappning och mord.
Var ska då gränsen gå för vad som är godkänt enligt kulturmänniskorna?
Där kom debatten.
För mig har det alltid varit viktigt att skilja på sak och person.
Nummer ett är dessutom, i alla händelser, att du är oskyldig tills motsatsen är bevisad. Det betyder att Yasin fram tills domen faller är oskyldig.
Det innebär också att exempelvis Timell, Kronér och Bromée också är oskyldiga.
De har dock inte fått ett program att gråta ut i, utan är istället hänvisade till att se Ismaels program med samma huvudtema. Samtliga blev nämligen dömda av media, men inte i rätten.
När då klubben faller och Yasin eventuellt döms.
Vad ska hända då?

Det gäller här att se till var på skalan brottet hamnar.
Är ett sexualbrott värre än ett mord?
Jag tycker inte det.
De sexualbrott som av ren ignorans på fakta spreds under metoo visar också att många är totalt blinda för sanning. Metoo var nämligen i grunden rena övergrepp, saker som du blir dömd för.
Våldtäkt, gruppvåldtäkt, överfall med olika sexuella inslag.
Metoo var inte att någon tog dig på rumpan på krogen, snuskiga ord i ett öra, någon som tryckte sig mot dig i barkön eller frågade om du ville följa med. Tyvärr blev det dock så vilket tog bort udden av allt det viktiga.
Den som har sett varför metoo började med Weinstein och det han sedermera dömdes för, den förstår. Andra är enbart lättkränkta och i behov av uppmärksamhet.
Egen inställning och självförsvar för den egna individen måste ställas högst, och en klapp bak på krogen kan inte jämställas med en våldtäkt. I en värld där utseendet med diverse operationer ställs högt på skalan hos kvinnor som inte känner sig säkra på sig själv, klarar de inte att hantera vad som i min ungdom sågs som ett raggningsförsök. 
Rätt eller fel, det må individen utvisa men kalla inget metoo såvida det inte finns med på brottsskalan.

Är det då värre att mörda någon än att våldta någon?
Ställer jag det mot varandra så vill jag leva, andra saker går det att få hjälp med.
Att Yasin då hyllas trots det han anklagas för, medan den blir dömd som faktiskt är friad.. det är märkligt. När ska vi få se Timell i tv igen?
Höra Bromée i radion?

Att kulturen nu kritiserar sig själv, det är ett första steg i att det kanske blir en förändring. 
En förändring till det bättre i en värld som är oerhört röd.

Bild från svt.se