torsdag 23 juni 2022

Vikten av en middag på Hanö eller i Hörvik?

Sölvesborgs kommun har två vänorter.
En vänort är en annan kommun i ett annat land som du ska skapa kontakt med och utbyta erfarenheter med. Innan Samstyret tog plats diskuterades dessa och tanken var att de skulle tas bort då man inte såg meningen med dem. Det var för mycket spel för galleriet.

Sölvesborgs vänorter är Wolgast i Tyskland och Malbork i Tyskland.
När Samstyret precis satts vid makten bjöds det på en resa till Malbork där de närvarande fick måla tavlor. Nyligen var de styrande från Malbork i Sölvesborg och de fick då åka båt längs med Sölvesborgs kust, besöka Hanö och äta middag i Hörvik.
Flera politiker var på plats och jag hoppas att de valde att betala sin egen mat.
Gjorde de inte det så bör de förklara meningen med besöket.
Jag förstår det nämligen inte.

För hör och häpna!
Sedan Samstyret tog makten så har uppenbarligen ett beslut tagits om att ha kvar vänorterna men istället för att ha det som tidigare har man nu anställt en samordnare för dem!
EN person har alltså fått jobb för att sköta kommunikationen och bland annat besök i skolan i Malbork beskrivs för att det är så bra för oss i Sölvseborgs skolor att förstå hur man kan arbeta med exempelvis Ukrainska elever.

Då måste de stora frågorna vara:
Varför blev plötsligt vänorterna så viktiga?
Besöken och middagarna som politikerna deltar i betalas med största sannolikhet av dina och mina pengar. Så vad får vi för pengarna!?
Samordnaren har varit på besök i Polen och avverkat hur skolan ska fungera.
På vilket sätt hjälper det oss i skolans verksamhet?

En bra fråga är vad man har i lön som sådan här samordnare..
Jag är nämligen helt säker på att det är mer än vad gemene lärare i kommunen har och när någon som är anställd pedagogiskt gör en sådan här resa så måste den berätta om vad de har gjort.
Så, på vilket sätt får vi kommuninvånare ta del av de skattepengar som har gått till en Polenresa?

Vidare bör en stor fråga även bli hur vi som betalar skatt i kommunen gynnas av att en delegation från Malbork kommer hit. Tror någon på riktigt att det gynnar turismen just här?
De som nu åkt båt runt Hanö och ätit i Hörvik.. gör de polska deltagarna där avhandlingar om detta i Polen och berättar för alla att de ska besöka Sölvesborg?
Det tror inte jag.

Det politiker glömmer när de får makt är det faktum att pengarna de förvaltar inte är deras egna. Det är kommuninvånarnas. Det betyder att varenda krona ska ifrågasättas.
Gynnar det som görs alla oss som bor i kommunen?

Jag skulle vilja påstå nej.
Varken besöken i Tyskland, Polen eller när de kommer hit gynnar på något endaste sätt för det enda som finns kvar efter resorna sedan flera år tillbaka är det faktum att det har varit sjövilda fester.
Gynnar det kommuninvånarna?

Det finns ett enkelt svar: Nej.
Sölvesborg behöver inga vänorter när vi nu tar oss in i en lågkonjunktur och vi behöver definitivt inte någon samordnare för vänorterna vi inte ska ha kvar. De pengarna kan nämligen gå till vården, skolan eller äldreomsorgen. Det finns de partier som tänker såhär och där får alla följa MED.