onsdag 29 juni 2022

Mutade Sölvesborgspolitiker?

Vad är en muta?
"En muta är en gåva, en tjänst eller annan förmån som överlämnas till en tjänsteman eller annan makthavare, blivande makthavare eller före detta makthavare, för att makthavaren ska särbehandla givaren, givarens anhöriga eller någon annan, eller som tack för utförda tjänster".
Så skriver Wikipedia.
Väldigt tydligt som jag ser på det och i detta ska vänsterpartiets Willy  i Sölvesborgs hyllas för genom alla år så har han varit den som är mest noga med detta. Han har alltid ifrågasatt och sagt ifrån, betalat för sig själv och förklarat varför.
Han vill inte hamna i någon märklig situation.

Briggen har varit i Sölvesborg och enligt artikeln blev det diskussioner redan på båten innan resan, varpå någon betalade för sin plats. Sölvesborgs Sparbank har betalt besöket och är man där som en representant för dem så är det ok. Bekymret blir när man är en makthavare och gör en sådan här resa.
Den mest intelligenta kommentaren av all är också denna: "Jag kände mig absolut inte mutad, jag är inte kund i Sparbanken och har ingen avsikt att bli det".
Nej, Sparbanken bryr sig inte om vem du som privatperson är.
Du är där på grund av din position där du innehar makt.
Att då låta någon betala resa och mat skapar starka incitament för att personen i fråga ska tänka att den som bjuder ska få en fördel den dag den kräver någonting.
Detta är inget nytt utan är en sak som alltid har funnits.
Personen ifråga verkar dock tänka att man själv är så viktig att det är därför man är bjuden.
De flesta förstår nog att det är ovidkommande om man är kunde eller inte.
Är du kund är det dessutom bättre för det kan förklara varför du är på plats.

I Sverige är inte detta så vanligt vilket gör att många funderar.
Som representant för Medborgerlig Samling är det dock så att grunden i vår politik är att alla pengar som kommer in också ska gynna medborgarna.
Alla beslut som tas och alla saker som genomförs ska göras för kommuninvånarnas bästa.
På vilket sätt en bjudresa med ett fartyg är det bästa kan verkligen ifrågasättas då kommunens makt kring Östersjöfrågorna är minimal.

Sparbanken får självfallet bjuda in vilka de vill och företag som är på plats ska såklart välja själv, men som en avlönad politiker med över en halv miljon i årligt arvode så kan man stå för de dryga 1000 kronorna själv utan några större bekymmer.
Då ska även betänkas att samma politiker fick en trevlig lunch och båttur av skattebetalarnas pengar bara någon vecka innan.
Vad fan får vi egentligen för pengarna!?